Начало История на медицината Токсична консерва превръща вила край езеро в хотел на смъртта

Токсична консерва превръща вила край езеро в хотел на смъртта

От 1922г. до 1925г.

Токсична консерва превръща вила край езеро в хотел на смъртта - изображение

Дори в наши дни хиляди хора годишно стават жертва на хранителни натравяния. Понякога причината за това е лоша хигиена , друг път готвачите допускат фатални грешки в процеса на приготвяне на блюдата си. Затова по-реномираните хотели и ресторанти държат изключително много на хигиената и правилата за безопасност, що се отнася до работата в кухнята. В този бранш едно-единствено хранително натравяне може да съсипе името на заведението.

Точно такъв е и случаят в реномирания хотел Лох Мари, намиращ се до едноименното езеро в Шотландия. По ирония на съдбата тъкмо в това елитно заведение се разразява най-голямата епидемия на ботулизъм в историята на Обединеното кралство.

Трагедията се случва през 1922-ра година. В средата на месец август група английски туристи пристига в хотела, за да се отдаде на плаване с лодки и риболов. Новопристигналите гости са 13 мъже, чиято цел е да се отдадат на хобитата си, докато са в почивка. Към тях се присъединяват няколко лодкаря, както и асистенти за риболов, които в Шотландия се наричат гили. Така общия брой на групата става 32-ма души.

Езерото Лох Мари За да може цялата тайфа да прекара един пълен ден в плаване из водите на езерото и риболов, в кухнята на хотела са приготвени сандвичи, които да се изядат от гостите за обяд. Никой обаче не подозира, че това ще е последното ястие за част от туристическата група. Още след като изяждат приготвените сандвичи, някои от гостите на хотела започват да изпитват болки в корема, придружени от гадене и отпадналост. Само след няколко часа тяхното зрение се замъглява, а клепачите им се затварят сами.

Управителите на хотела веднага се свързват с местните лекари, които обаче никога преди не са се сблъсквали с подобни симптоми. Те започват да се съмняват, че става въпрос не за заболяване, а за умишлено отравяне. Случаят става още по-зловещ, когато през нощта осем от болните мъже умират. На мястото пристига полиция, придружена от патолози и детективи. Ситуацията изглежда много подозрителна, тъй като голяма част от групата не проявява никакви признаци на натравяне или заразяване.

Местните власти подлагат на разпит управителя на хотела, както и главния готвач. И двамата нямат никаква идея какво е покосило клиентите и полицаите се виждат принудени да оттеглят обвиненията си. Тогава от Глазгоу пристига медик, който смята, че смъртта на туристите е причинена от някакъв вид хранително натравяне.

Риба, заразена с Bacillus botulinusЗапочва се ново разследване, но този път извършвано от лекари. Те изследват внимателно всички хранителни остатъци, които намират в контейнерите на хотела. Тяхната цел е да намерят смъртоносното блюдо и да разкрият коя от съставките е отровна. След като резултатите от тестовете излизат наяве, се оказва, че „убиецът“ е буркан с птичи пастет.

Консервираната храна е била заразена с бактерията Bacillus botulinus. Микроорганизмите от тази култура се хранят с месни продукти, които не са били стерилизирани добре по време на консервиране. Когато бактерията се размножи в заразения продукт, тя отделя опасния ботулинов токсин, който причинява заболяването ботулизъм. Симптомите на натравянето съвпадат с тези на загиналите в хотел Лох Мари. Първоначално пациентът усеща стомашен дискомфорт и гадене, след това започват проблеми със зрението, а накрая цели участъци от мозъка спират да работят.

Никой от местните медици не успява да категоризира заболяването, тъй като това е първия случай на ботулизъм, регистриран на Британските острови. За съжаление самите медици не са обучени как да реагират при натравяне с коварния токсин.

Поради необичайните обстоятелства прокуратурата не повдига обвинения към нито един член на персонала на хотела, тъй като инцидентът е счетен за природна катастрофа. Въпреки това бизнесът на собственика е частично разрушен от лошата слава на заведението, придобита след като случая се прочува. Съдържателят не само губи доходите си, но се обвинява за смъртта на 8-те туриста и през януари, 1925 слага край на живота си.

За щастие днес заболяването се лекува сравнително лесно, ако е хванато навреме. Основният метод за превенция е да се консервират само пресни продукти, които след запечатване минават термична обработка.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

 Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: www.booking.com

www.pinterest.com

www.foodpoisonjournal.com 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаМикробиологияХранене при...ИзследванияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниАлт. медицинаЛеченияИстория