Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало История на медицината Токсична консерва превръща вила край езеро в хотел на смъртта

Токсична консерва превръща вила край езеро в хотел на смъртта

от 04 сеп 2018г., обновено на 27 фев 2019г.
Токсична консерва превръща вила край езеро в хотел на смъртта - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

От 1922г. до 1925г.

Дори в наши дни хиляди хора годишно стават жертва на хранителни натравяния. Понякога причината за това е лоша хигиена , друг път готвачите допускат фатални грешки в процеса на приготвяне на блюдата си. Затова по-реномираните хотели и ресторанти държат изключително много на хигиената и правилата за безопасност, що се отнася до работата в кухнята. В този бранш едно-единствено хранително натравяне може да съсипе името на заведението.

Точно такъв е и случаят в реномирания хотел Лох Мари, намиращ се до едноименното езеро в Шотландия. По ирония на съдбата тъкмо в това елитно заведение се разразява най-голямата епидемия на ботулизъм в историята на Обединеното кралство.

Трагедията се случва през 1922-ра година. В средата на месец август група английски туристи пристига в хотела, за да се отдаде на плаване с лодки и риболов. Новопристигналите гости са 13 мъже, чиято цел е да се отдадат на хобитата си, докато са в почивка. Към тях се присъединяват няколко лодкаря, както и асистенти за риболов, които в Шотландия се наричат гили. Така общия брой на групата става 32-ма души.

Езерото Лох Мари За да може цялата тайфа да прекара един пълен ден в плаване из водите на езерото и риболов, в кухнята на хотела са приготвени сандвичи, които да се изядат от гостите за обяд. Никой обаче не подозира, че това ще е последното ястие за част от туристическата група. Още след като изяждат приготвените сандвичи, някои от гостите на хотела започват да изпитват болки в корема, придружени от гадене и отпадналост. Само след няколко часа тяхното зрение се замъглява, а клепачите им се затварят сами.

Управителите на хотела веднага се свързват с местните лекари, които обаче никога преди не са се сблъсквали с подобни симптоми. Те започват да се съмняват, че става въпрос не за заболяване, а за умишлено отравяне. Случаят става още по-зловещ, когато през нощта осем от болните мъже умират. На мястото пристига полиция, придружена от патолози и детективи. Ситуацията изглежда много подозрителна, тъй като голяма част от групата не проявява никакви признаци на натравяне или заразяване.

Местните власти подлагат на разпит управителя на хотела, както и главния готвач. И двамата нямат никаква идея какво е покосило клиентите и полицаите се виждат принудени да оттеглят обвиненията си. Тогава от Глазгоу пристига медик, който смята, че смъртта на туристите е причинена от някакъв вид хранително натравяне.

Риба, заразена с Bacillus botulinusЗапочва се ново разследване, но този път извършвано от лекари. Те изследват внимателно всички хранителни остатъци, които намират в контейнерите на хотела. Тяхната цел е да намерят смъртоносното блюдо и да разкрият коя от съставките е отровна. След като резултатите от тестовете излизат наяве, се оказва, че „убиецът“ е буркан с птичи пастет.

Консервираната храна е била заразена с бактерията Bacillus botulinus. Микроорганизмите от тази култура се хранят с месни продукти, които не са били стерилизирани добре по време на консервиране. Когато бактерията се размножи в заразения продукт, тя отделя опасния ботулинов токсин, който причинява заболяването ботулизъм. Симптомите на натравянето съвпадат с тези на загиналите в хотел Лох Мари. Първоначално пациентът усеща стомашен дискомфорт и гадене, след това започват проблеми със зрението, а накрая цели участъци от мозъка спират да работят.

Никой от местните медици не успява да категоризира заболяването, тъй като това е първия случай на ботулизъм, регистриран на Британските острови. За съжаление самите медици не са обучени как да реагират при натравяне с коварния токсин.

Поради необичайните обстоятелства прокуратурата не повдига обвинения към нито един член на персонала на хотела, тъй като инцидентът е счетен за природна катастрофа. Въпреки това бизнесът на собственика е частично разрушен от лошата слава на заведението, придобита след като случая се прочува. Съдържателят не само губи доходите си, но се обвинява за смъртта на 8-те туриста и през януари, 1925 слага край на живота си.

За щастие днес заболяването се лекува сравнително лесно, ако е хванато навреме. Основният метод за превенция е да се консервират само пресни продукти, които след запечатване минават термична обработка.

Редактор: Георги Динев

5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АКТИВЕН ВЪГЛЕН С ПРОПОЛИС таблетки 250 мг * 10
2.00лв.

АКТИВЕН ВЪГЛЕН С ПРОПОЛИС таблетки 250 мг * 10

ГАНОДЕРМА GL капсули * 360 DXN
299.00лв.

ГАНОДЕРМА GL капсули * 360 DXN

Безплатна доставка за България!
ГАНОДЕРМА RG таблетки * 360 DXN
299.00лв.

ГАНОДЕРМА RG таблетки * 360 DXN

Безплатна доставка за България!
СУОНСЪН АКТИВЕН ВЪГЛЕН капсули 260 мг * 120 SW1355
32.30лв.

СУОНСЪН АКТИВЕН ВЪГЛЕН капсули 260 мг * 120 SW1355

СОРБОЛОНГ капсули * 12
21.80лв.

СОРБОЛОНГ капсули * 12

ОКСИ ДЕТОКС таблетки * 20
18.90лв.

ОКСИ ДЕТОКС таблетки * 20

Библиография

 Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: www.booking.com

www.pinterest.com

www.foodpoisonjournal.com 

Коментари към Токсична консерва превръща вила край езеро в хотел на смъртта

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Токсична консерва превръща вила край езеро в хотел на смъртта
    www.framar.bg 
    на 22 January 2021 в 13:42
    Коментирайте "Токсична консерва превръща вила край езеро в хотел на смъртта"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Хранително отравяне - как да си помогнем у дома
  • Спешна терапия при отравяне на кучето
  • Отравяния с лечебни растения - отровни билки
  • Хранене и лечение при отравяне с храна
  • Лечение при остро отравяне
  • Анаеробни спорообразуващи бактерии (Род Clostridium)
  • Хранене при хранително отравяне
  • Лечение на ботулизъм
  • Тестове за ботулизъм
  • Хранене при ботулизъм

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Препоръчайте ми хотел на южното Черноморие с добър стандарт/хигиена/цени

преди 239 дни, 4 часа и 33 мин.

Чирпанска анасонлийка. Как варите ракията по вашия край?

преди 486 дни, 3 часа и 39 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Белези по задните части и бедрата

преди 5 дни, 5 часа и 13 мин.

Полезно ли може да бъде прането на дивани и матраци?

преди 11 дни, 15 часа и 30 мин.

Препоръки за препарат за премахване на петна и миризма от котешка и кучешка урина

преди 11 дни, 16 часа и 19 мин.

Занимания по време на криза :)

преди 15 дни, 20 часа и 10 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултатите

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах