Начало История на медицината Томас Магий – американският пионер в пластичната хирургия от 19-ти век

Томас Магий – американският пионер в пластичната хирургия от 19-ти век

От 1842г.

Томас Магий – американският пионер в пластичната хирургия от 19-ти век - изображение

Доктор Томас Магий бил роден през 1842 година в Евънсвил, Индиана. По време на Гражданската война в САЩ експертът се сражавал за 24 доброволчески полк на Индиана, но две години по-късно бил принуден да се оттегли заради получени сериозни рани. В този период специалистът взел окончателното решение да следва медицина в местния колеж. След дипломирането си през 1868-ма той започнал да практикува в родния си град. Малко по-късно, през април 1873 година Магий бил назначен за военен хирург – длъжност, която изпълнявал почти до края на 70-те години на 19-ти век. През 1880-ма Томас се установил в американския град в Роулинс, където служил като хирург на "Union Pacific Railroad". Много бързо мъжът се сдобил с репутация на способен медик с иновативен подход в медицинската си дейност.

Именно по време на пребиването си в Роулинс лекарят извършил една от първите пластични операции и лицеви реконструкции в медицинската история на американския щат Уайоминг. На втори ноември 1886-та петдесет и тригодишният пастир Джордж Уеб се опитал да се самоубие с ловджийска пушка. Вместо живота си обаче, мъжът загубил голяма част от носа, горната и долната си челюст. В периода от ноември 1886-та до април 1887-ма Томас извършил повече 39 интервенции, с което успял да възстанови лицето на пациента. По време на процедурите Джордж бил дълбоко упоен с хлороформ. Във въпросните манипулации били възстановени носът и устните на Уеб, като за целта Магий използвал муселин, копринени конци, присадена кожа и тъкани от други части на тялото на пострадалия. Специалистът описал целия хирургически процес в престижен здравен журнал, превръщайки Джордж Уеб в звезда. През 1905-та Уеб бил видян в Лос Анжелис и свидетели разказали, че белезите му били изчезнали, а носът му имал "нормална форма, размер и цвят".

Томас Магий починал на 85-годишна възраст, през 1927 година. През дългата си кариера, както свидетелствал самият той в свои записки, американецът не отказал да помогне на пациент, независимо от далечното му местоположение или невъзможността му да си плати терапията.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://wyostatearchives.wordpress.com/2013/11/26/wyo-whiskers-big-nose-george-parrott/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниЛайфстайлСпециалистиСнимкиИнтервютаЛюбопитноНормативни актовеЛеченияОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЗдравни съветиНаправления в медицината