Начало История на медицината Триумф в историята на сърдечните трансплантации

Триумф в историята на сърдечните трансплантации

От 1957г.

Триумф в историята на сърдечните трансплантации - изображение

Триумф в историята на сърдечните трансплантации се наблюдава, когато Уеб и Хауърд, работещи в медицинския център на  "University of Mississippi" използват оксигенераторна помпа за ортотопна трансплантация на сърце-бял дроб през 1957 година. Те трансплантират сърце с един бял дроб, а в последствие съумяват да присадят успешно и сърце с функциониращи бели дробове.

Учените използват и автотрансплантация, за да изследват последиците върху функциите на органите от самото трансплантиране. И двамата изследователи констатират, че въпреки присаждането на сърцето и белите дробове, интервенцията едва ли ще бъде сполучлива поради срив на денервираните бели дробове, които не могат да осъществят спонтанно дишане, което да задоволи кардиопулмоналната функция. Това може да се постигне единствено, когато се трансплантира сърце с един бял дроб. Те стигат до извода, че този метод, както и самостоятелната трансплантация на сърцето все пак е възможна.
Уеб, Хауърд и Ниийли през 1959 публикували метод за ортотопична трансплантация на сърце. Последвали 12 успешни трансплантации, като реципиентите оцелели около 7,5 часа. Процедурата включвала трудна анастомоза на всички белодробни вени към лявото предсърдие (впоследствие тази техника скоро става ненужна).

Изследователите от Университета в Мисисипи продължават забележителния напредък при белодробните трансплантации. Именно те са първите учени, опитали да извършат сърдечна трансплантация с човешки реципиент. Английският принос в областта на сърдечните трансплантации в лицето на Кас и Брок е видим. Медиците са описали няколко различни опита за автотрансплантация през 1959 година. Един от техните методи има забележителна стойност, защото чрез него практически непокътнати са оставени лявото, дясното предсърдие, както и задната част на септума. Това се използва и от руския учен Демиков, който съхранява лявото предсърдие, за да се избегне анастомоза на белодробните вени и кухата вена.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Daniel J. DiBardino, "History and Development of Cardiac Transplantation"ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаНовиниНормативни актовеСпециалистиЛеченияЛюбопитноМедицински изследванияЛайфстайлСоциални грижиОрганизацииЗдравни съветиХранене при...СпортСнимкиАнатомияКлинични пътекиБотаникаЗаведенияАлтернативна медицина