Начало История на медицината Ужасяващите последствия от употребата на радий в ежедневието в началото на XX век

Ужасяващите последствия от употребата на радий в ежедневието в началото на XX век

От 1900г. до 1930г.

Ужасяващите последствия от употребата на радий в ежедневието в началото на XX век - изображение

През първата половина на миналия век радиоактивният елемент радий (открит и изучен от Мария Кюри, която получава Нобелова награда за труда си) се влага в разнообразие от ежедневно употребявани продукти като боя, гримове, спа процедури, шоколад и играчки. Производителите рекламират радия като безвреден и дори полезен елемент дълго време, преди да се осмислят и разберат вредите, които причинява радиоактивната субстанция.

Последствията след излагане на човешкото тяло на въздействието на радия често са ужасяващи и много болезнени и се приписват на други заболявания. Те могат да доведат до смърт. Работниците от фабриката "Радиевите момичета", които всеки ден държат в ръцете си радиоактивния елемент, се блъскват с най-различни здравословни проблеми, също както и феновете на радиевата вода и други странни медицински препарати, които съдържат опасното вещество. Честата употреба на радий причинява радиационно отравяне, което бавно разяжда костите, зъбите, органите и цялото човешко тяло.

Днес радият се използва за лечението на рак, както и в някои електронни компоненти, и се среща в естествена форма в природата около нас. Въпреки че влагането му в обикновени ежедневни продукти вече не е практика поради дългия период на полуразпад на елемента, ще изминат още минимум 1 500 години, преди те да се разложат и изчезнат.

Загуба на зъби

Ебън Байерс

Най-често срещаното състояние при излагане на радий засяга зъбите и ставите. Работничките във фабриките се оплакват от болки в устата, зъбите им загниват и падат или се налага ваденето им от зъболекар. Известният голф играч от аматьорската лига Ебън Байерс започва да губи зъбите след като дълго време пие Radithor – тоник, обогатен с радий. Той успява да изпие около 1 400 шишенца за период от 2 години, което е причината тялото му да започне да се разлага отвътре.

Състояние, известно като "челюст като медена пита"

За съжаление на много от работничките във фабриката "Радиевите момичета" се налага да се подложат на стоматологични интервенции, за да намалят болката в устната си кухина. Но раните, създадени при ваденето на зъбите, не могат да зараснат. Нещо повече, често при самото вадене заедно със зъба се отчупват разлагащи се парченца от челюстта им. Зъболекарите в началото смятат, че това се дължи на инфекцията, причинена от разваления зъб, но по-късно забелязват, че челюстта на пациентите им е надупчена като медена пита и буквално се разлага. Първият стоматолог, който прави връзката между "радиевата челюст" и жените, работещи във фабрики, боравещи с елемента, е нюйоркчанинът Тиодор Блум.

Когато Ебън Байерс е призован да свидетелства пред Федералната търговска комисия относно широката употреба на радия, той всъщност не може да говори. С изключение на два предни зъба, цялата горна челюст и по-голямата част от долната били отстранени. Всички останали кости от скелета на Байерс, включително черепа му, са нашарени с дупчици и също се разлагат.

Разлагане на костите

Радий и заболявания

Подобно на Байерс, телата на работничките от фабриките също се разлагат. Продължителното излагане на радий води до отслабване и изтъняване на костите до такава степен, че те се "трошат и огъват дори при малък натиск" – състояние, известно като радиационен остеит. Рентгеновите снимки на засегнатите разкриват смачкани прешлени, счупени крака и разядени челюсти. Много от жертвите остават осакатени за цял живот; при някои гръбначният стълб вече не може да носи тежестта на тялото.

Аборти, родилни дефекти и много мъртвородени деца

Работничките от "Радиевите момичета" по-късно обвиняват радия за многото си неуспешни бременности. Албина Ларис има няколко мъртвородени деца и през 1925 г. чува как лекарите свързват случая й с радиоактивния елемент, с който работи всеки ден. По-късно има дете, което умира в ранна детска възраст.

Ирен Корби Лапорт работи 2 години във фабриката и по-късно преживява три аборта.

Изследвания, извършени през 2011 г., наистина сочат, че излагането на радий, както и на уран, може да причини родилни дефекти като цепнато небце. В районите, в които питейната вода съдържа по-високи нива радий, наистина се наблюдава увеличаване на броя на абортите, мъртвородените деца и децата с родилни дефекти.

Рак

Радиоактивните момичета

Според редица изследвания, излагането на въздействието на радия се свързва с не по-малко от 5 вида ракови заболявания. След няколко години контакт с радиоактичния елемент се наблюдава завишаване на случаите на рак на костите и тумори  в мозъка – обикновено в синусите и ушните кухини. Левкемията, ракът на гърдата и множественият миелом също са често срещани. По ирония на съдбата в наши дни радият е основна част от третирането на много ракови заболявания, което може да доведе до развитието на съпътстващи такива.

Крайната умора (пръв признак на отравянето) също се лекувала с радий

Жените, работещи във фабриките, обработващи радий, започват да съобщават за необяснима умора и изтощение, които често свързвали с други заболявания, включително и сифилис. Понякога лекарите смятат, че ги лекуват от най-обикновени състояния като хронична умора или артрит, като третирането включва и радий. По този начин откриването на първоизточника на симптомите става невъзможно. Но след появата на първите сведения и доклади, които изобличават вредното въздействия на радиоактивния елемент, компаниите, които го влагат в различни продукти, започват да прехвърлят вината върху всички други възможни източници.

Изтощението на работничките понякога се свързва с анемия, която обаче също е ефект от излагането на радия. Самата Мария Кюри умира през 1934 г. от апластична анемия, причинена от продължителната й работа с радия. 

Пиене на радий и носенето му под формата на бандаж

Радитор

Уилям Дж. А. Бейли, основателят на тоника Radithor, също редовно приема от "чудотворната" течност и се кълне в друго свое изобретение - Радиендокринатора. Този продукт представлява бандаж, който уж подобрява мъжкото изпълнение в леглото. Бейли използва и двете, което води до развитието на рак на пикочния мехур и смъртта му през 1949 г.

Основни движения като сядане и ставане стават невъзможни и болезнени

Болката в ставите, свързвана с радия, озадачава лекарите, които прилагат различни видове лечение, за да се справят с нея. През 1924 г. бедрата на Кинта Макдоналд толкова я болели, че я обездвижват за период от 6 месеца. До 1925 г. тя вече не можела да движи краката си и да извършва съвсем обикновени движения, дори да сяда.

По подобен начин Една Хъсън загубва способността си да движи ръцете си през 20-те години. Разбира се няма нищо случайно – и двете работят в "Радиевите момичета" .

Кара тялото да свети – дори от гроба

В началото странното сияние, което започвали да излъчват боравещите с радий, било почти очарователно. Имайки предвид какви огромни дози получават те по време на работа, не е изненадващо, че те светели в сумрака, докато се прибирали към вкъщи, или издухвали луминесцентни секрети в носните си кърпички. Но още по-зловещо е, че онези от тях с прекалено голямо количество радий в системите – например достатъчно, за да умрат – продължавали да светят и в задгробния живот. Или поне това показва ексхумацията на телата на някои от работничките във фабриката.

по статията работи: Величка Мартинова

3.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.ranker.com/list/consequences-of-radium-in-common-products/melissa-sartore?ref=lzyrltdlstszerg_rr&pos=5&a=42&ltype=l&l=2429334&g=1&li_source=LI&li_medium=desktop-popular-lists

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниИсторияИзследванияЛеченияЛюбопитно