Начало История на медицината Уилям Палмър – хирургът отровител от 19 век

Уилям Палмър – хирургът отровител от 19 век

От 1856г.

Уилям Палмър – хирургът отровител от 19 век - изображение

Уилям Палмър бил хирург "от най-висок клас", чиито разточителен начин на живот довел до нелицеприятния му край, настъпил в средата на 19 век.

Палмър бил обвинен през 1856 г. в "умишлено отровителство" със стрихнин, което отнело живота на негов "приятел" и партньор в конните надбягвания – Джон Парсънс Кук (на когото "по случайност" медикът дължал пари). Делото на лекаря за убийство бързо се превърнало в един от най-известните съдебни случаи от този период.

Аутопсията на починалия била фарс: не само, че процедурата била извършва в самата кръчма, където Кук е починал, тя била изпълнена от двама студенти по медицина, единият от които бил пиян. Палмър наливал с бренди единия от тях буквално допреди аутопсията, подготвяйки го за това, което той описал като "мръсна работа". Несъзнателно, същият този човек е продал на Палмър фаталния за Кул стрихнин (отрова, която се използвала за вредители и гризачи още от 17-ти век.

Според свидетели на аутопсията, Палмър изсипал съдържанието на стомаха на Кук в буркан. По-късно било установено, че по стената на кухинния орган личали тънки разрези, които сякаш били направени от някого. Излишно е да се споменава, че съдът изискал провеждането на повторна аутопсия.

Въпреки че не били открити неоспорими доказателства за отравяне, Палмър бил обвинен в убийство поради факта, че е купил стрихнина точно преди смъртта на Кук. Обстоятелството, че хирургът бил заподозрян и в смъртта на собствените си четири деца (в периода между 1851 и 1854 година), на брат си и мащехата си, определено не го оневиняли. Напротив, неговият мотив да извърши убийствата - по-малко гърла за хранене и липса на финансови проблеми след изплащането на застрахователните полици. Той бил лишен от свобода заради ужасните си злодеяния през 1856 г. (и подобно на други известни престъпници от тази историческа епоха, му била направена отливка на лицето след смъртта му).

Името на Уилям Палмър останало в медицинската история не с делата му като лекар, а с псевдонима Принца на отровителите. Личността на този човек е вдъхновила и написването на няколко литературни произведения (едно от тях е създадено от Артър Конан Дойл).

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://blog.wellcomelibrary.org/2015/03/william-palmer-prince-of-poisoners/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиБотаника