Начало История на медицината Уилям Халстед и ролята му за развитието на хирургията в края на 19-ти век

Уилям Халстед и ролята му за развитието на хирургията в края на 19-ти век

От 1852г.

Уилям Халстед и ролята му за развитието на хирургията в края на 19-ти век  - изображение

Уилям Стюарт Халстед бил американски хирург, който държал на стриктната асептична техника при осъществяване на хирургическите процедури. Той имал привилегията да изпита /сам върху себе си дори/ действието на новооткритите в края на 19-ти век редица анестетици, между които това на кокаина и на морфина. Халстед инициирал и въвел в хирургическата практика осъществяването на няколко нови интервенции, включително и на радикалната мастектомия при третирането на рак на гърдата. Заедно с още трима свои колеги, Уилям основавал прочутата болница "Джонс Хопкинс".

Малко биография

Американският специалист бил роден през 1852 година, в Ню Йорк Сити. До 1862-ра момчето било обучавано у дома, а след това то било изпратено в пансион в Монсън, Масачузетс. Уилям никак не харесвал новото си училище и дори веднъж избягал. По-късно той бил приет в академията "Филипс", в Андовър, Масачузетс, която завършил с успех през 1869-та. На следващата година Халстед продължил обучението си в Йейлския колеж, а през 1874-та американецът попаднал в колежа на лекарите и хирурзите в Колумбийския университет, където се дипломирал през 1877г. като доктор по медицина.

В действие

След приключване на образованието си, експертът се присъединил към екипа на Ню Йоркската болница. Там за пръв път той въвел специална диаграма, която отчитала телесната температура, пулса и дишането на пациентите. В лечебното заведение специалистът се запознал и с Уилям Уелч, с когото се сближили бързо и тепърва щели да си партнират в професионалното поприще. Последвало обучение в Европа при най-известните хирурзи и учени от това време. През 1880-ма Халстед се завърнал в Ню Йорк, където през следващите шест години водел изключително динамичен живот. Медикът провеждал сложни операции в неедна болници в Града на голямата ябълка. Той се сдобил със завидна слава на вдъхновяващ и харизматичен преподавател по медицина. Любопитното е, че през 1882 година Уилям Стюарт Халстед извършил една от първите операции на жлъчен мехур /холецистектомия/ в САЩ. Пациентката била собствената му майка, а интервенцията била осъществена в два часа през нощта, върху… кухненска маса. Американецът инициирал и едно от първите кръвопреливания в Страната на неограничените възможности – отново на близък човек, на сестра си, загубила много кръв по време на раждането на детето си.

През 1884-та Халстед прочел доклад на австрийския oфталмолог Карл Колър, в който се описвала мощната анестетична сила на кокаина, когато наркотикът бъде администриран върху повърхността на окото. Уилям, студентите и колегите му решили да проверят сами достоверността на това схващане и в крайна сметка доказали, че кокаинът наистина може да осигури ефективна анестезия, когато се прилага локално или се инжектира. Откритието било революционно по своята същност, но не се разминало без жертви в името на науката. В експерименталния процес Халстед развил тежка зависимост към наркотика. Ситуацията се усложнила толкова, че един от близките му колеги му осигурил лечение в Европа за период от две седмици. Връщайки се на родна почва, американецът се пристрастил отново към кокаина и бил изпратен в санаториум. Лекарите там се опитали да лекуват Стюарт с морфин, което довело до нова зависимост – морфинова такава. Въпреки че до края на живота си се борил с въпросния проблем, хирургът продължил да работи неуморно и реализирал редица иновации в операционната зала.

През 1886-та Халстед се преместил в Балтимор, Мериленд, и, заедно с гореспоменатия Уилям Уелч и още двама свои колеги, основал прочутата болница "Джонс Хопкинс". Когато тя отворила врати през май 1889-та, експертът бил избран за пръв директор на хирургическото й отделение. През 1892-та било създадено и специализирано училище към лечебната институция. Едновременно с това, Уилям стартирал първата официална програма за обучение на хирурзи в "Джонс Хопкинс" и сам обучил много от бъдещите професионалисти в областта. Към постиженията на медика трябва задължително да прибавим и извършването на първата радикална мастектомия в САЩ в болницата "Рузвелт" в Ню Йорк през 1882-ра – операция, направена век по-рано във Франция, от Бернард Пейрил. И още: Халстед пръв въвел в практиката употребата на латексовите медицински ръкавици, с цел постигане на максимална стерилност в процедурите.

В заключение можем да кажем, че приносът му за развитието на хирургията отвъд Океана /и не само/ бил наистина огромен.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1448951/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаИсторияЛюбопитноЛайфстайлЛеченияСпортЗдравни съветиСпециалистиСнимкиНовиниОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиЗаведения