Начало История на медицината Уолтър Йео – първият пациент претърпял пластична операция на лицето през 1917 година

Уолтър Йео – първият пациент претърпял пластична операция на лицето през 1917 година

От 08.1917г.

Уолтър Йео – първият пациент претърпял пластична операция на лицето през 1917 година  - изображение

Когато Уолтър Йео получава ужасяващите си наранявания по лицето по време на Първата световна война, морският пехотинец става първият пациент, претърпял пластична операция.

Снимките, които са на почти 100 години, демонстрират състоянието на човека преди, по време и след прилагането на новаторската медицинска процедура. Господин Йео претърпява ужасни наранявания по лицето (включително загубата на горните и долните си клепачи), докато подготвя оръжията на борда на „HMS Warspite” през 1916 г.

Но през 1917 г. той е лекуван от сър Харолд Гилис – първият медик, който използва кожни присадки, взети от незасегнати области на тялото на пациента. Доктор Гилис е известен и като Бащата на пластичната хирургия.Неговите забележителни достижения са включени в изложба в музея „Роял Албърт Мемориал”, която е посветена на пионерните усилия на лекарите да подобят живота и здравето на ветераните от Първата световна война посредством методите на пластичната хирургия.

Изследователи, работещи по проекта "1914FACES2014", касаещ навършването на стогодишнина от Втората световна война, молят за повече информация роднините на г-н Йео. Те искат да открият до колко успешна се е оказала процедурата, както и повече за личността на пионера, извършил първата пластична хирургическа интервенция.

Марджери Геърхард, асоцииран изследовател в колежа по хуманитарни науки в университета „Ексетър”, заявява: "Опитвам се да разбера как ранените моряци и войници, техните семейства и хората, с които се срещнат с тях всеки ден по улиците, се справят с психологиеската травма от тези изключително видими наранявания.

"Ако те имат спомени, които могат да споделят, някои фотографии на пациентите (преди или след техните наранявания), писма, семейни портрети или мемоари – всичко, което може да е от полза има значение на огромна ценност, защото помага на хората да научат повече за това как ветераните са живели след войната и как обществото като цяло се справя със завръщането им."

Създаденото в Лондон от сър Харолд крило към болница Queen Mary’s Hospital разполага със специализирано отделение за лечението на ранените в лицевата област войници. Именно там получават специализирани грижи немалко ветерани.

Господин Йео е роден през 1890 г. След като се жени за съпругата Ада, той е тежко ранен по време на битката при Ютланд, докато подготвя оръжията за сражението. Болничната документация показва, че раненият войник е приет лично от сър Харолд на 8 август 1917 г. - само два месеца след откриването на специализираното заведение.

Смята се, че той е първият пациент, който се възползва от новоразработената техника на хирурга, включваща присаждане на кожа.

Младият моряк от Плимут, Девън, получава кожна "маска" с клепачи, която му е присадена успешно от хирурга. Документите показват, че след процедурата г-н Йео, който е специалист по огнестрелно оръжие, се е "подобрил, но все още е жертва на тежко обезобразяване". Счита се, че Сър Харолд разработва нови, неизпитани техники за лечение на наранявания, причинени от военни травми, които включват вземането на присадки от ненарушени области на тялото. Тези негови новаторски техники подпомагат развитието не само на пластичната хирургия, но и на медицинската наука като цяло.

Медикът използва тубуларни присадки от челото, скалпа, гръдния кош, врата или раменете като съхранява прилежащите кръвоносните съдове, за да се възстанови кръвообращението. Той и колегите му разработват много техники, популярни към днешна дата в пластичната хирургия и извършват повече от 11 000 операции на над 5 000 човека.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2596982/Search-family-plastic-surgery-patient-World-War-One-sailor-received-skin-graft-suffering-horrific-injuries-Battle-Jutland.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияНовиниЗаведенияЛайфстайлЛюбопитноСпециалисти