Начало История на медицината Употребата на електрическите колани през 19-ти век и тяхната противоречива здравословна полза

Употребата на електрическите колани през 19-ти век и тяхната противоречива здравословна полза

От 1880г.

Употребата на електрическите колани през 19-ти век и тяхната противоречива здравословна полза  - изображение

Сигурно знаете, че по време на Викторианската епоха през 19-ти век се създават голям брой изобретения, функциониращи с електроенергия, като телеграфа и електрическата лампа, например. Те, съвсем естествено, коренно променят ежедневието на обикновените хора, внасяйки в него немалко комфорт и удобства. Разбира се, покрай въпросните приспособления се появяват и много съмнителни електротерапевтични изобретения за поддържане на добра здравословна форма и спретнат външен вид – по-особени, по своето предназначение, четки за коса, електрически колани, корсети и гривни и редица други. Както може да се очаква, последните биват сериозно популяризирани в печатните издания от 19-ти век. Няма две мнения по въпроса обаче, че едно от най-известните изобретения от този период, което е и с доста противоречива слава, са т.нар. електропатични колани – необичайни устройства от медни намотки и жици, със сребърно-цинково покритие, които позволяват администрирането на малки дози електрически ток в тялото.

"Интимността, с която те осъществяват телесен контакт, сложността на дизайна им, както и рекламиращите ги брошури, превръщат коланите в особено значими предмети за потребителите, които все още имат твърде оскъдно познание за електричеството, но затова пък – голям ентусиазъм да го използват", пише американският професор Каролин Томас в изданието "Journal of Design History". Нещо повече, дори специалистите смятат терапиите с електричество за ефективни срещу всеки здравословен проблем и болест. До 19-ти век, електротерапевтичните пособия стават по-малки, преносими и по-лесни за употреба, което дава стимул дори на компаниите за батерии да произвеждат здравословни продукти, базирани на електричеството. По данни на канадския професор по история Лори Лоеб, до 1880г. общите медицински стоки, включително и продукти от типа на електропатични колани, заемат 25% от рекламните послания в Канада. "Има дори няколко легални медицински употреби на електричество – при каутеризация, реанимация и лечение на болка и парализа", съобщава американският специалист Робърт Кравец в ревю във вестник "The American Journal of Gastroenterology". "Но 99% от тези инструменти са с измамен профил", допълва той.

Според Кравец, електропатичният пояс /известен още като "електрически колан" и "електро-галваничен колан"/ се ползва с най-голяма слава. Въпреки първоначалните критики срещу употребяващите го, публикувани в "British Medical Journal", десетки хиляди такива пособия се продават в САЩ само в периода между 90-те години на 19-ти век и 20-те години на 20-ти век. Не е учудващо, че организациите ожесточено се борят да спечелят "битката за коланите", както я нарича гореспоменатият Лори Лоеб. За тази цел, компаниите не спират да "бълват" реклами с участието на мускулести мъже, на красавици и летящи херувими. Изкушаващите илюстрации са придружени от свидетелствата на актриси и водещи лекари, които споделят, че поясите оказват "вълнуващо здравословно електричество на цялата телесна система". Предполага се, че поясът е създаден да лекува всички познати здравословни нарушения и заболявания, включително изтощение, импотентност, диспепсия (нарушено храносмилане), болест на черния дроб, неврологични и сърдечносъдови проблеми, херния и незадоволително сексуално представяне. Коланите са достъпни за голям кръг от потребители – те се появяват в различни размери /както за мъже, така и за жени/, а цената им варира между 4 до 18 долара. Към някои от тях е прикрепена мокра гъба /или батерии/, за да се благоприятства по този начин притокът на електроенергия. Но повечето модели са така направени, че да генерират електричество от – затаете дъх!, потта на ползвателя и чрез дисковете от цинк по тях.

В продължение на немалко време производителите на електропатични колани продължават да генерират невероятни печалби, докато една от водещите фирми в Лондон - "Battery Company", започва да изкарва наяве информация за скандални съдебни случаи, свързани с употребата им, каквато е историята на Корнелиус Бенет Харнес, например. 

Като бивш бижутер и търговец на мебели, той се провъзгласява за "медицински електротехник". През 1885 година мъжът основава фирмата "Medical Battery Company", след като преди това ръководи бизнес за електрически четки за коса в Ню Йорк. През 1892 година банков касиер завежда дело срещу Харнес за измама. След като използва произведения от Корнелиус колан срещу херния, състоянието на банковия служител се влошава. Потърпевшият спечелва делото след като в пресата се появяват безброй разследвания, свързани с дейността на компанията на Харнес. На самото съдебно дело се явяват повече от 400 недоволни клиенти.

Разследваният разкриват, че електричеството, произвеждано от въпросните колани, е толкова минимално, че то едва се регистрира с помощта на галванометър. Оказва се още, че много от свидетелствата за полезността на пособието са изфабрикувани. Обраното на прокламираното действие, поясите имат и доста неприятни странични ефекти – контактът на кожата с цинковите и медни дискове оставя корозивна сол, причиняваща болезнени рани по външната обвивка. Първоначално, Бенет Харнес пренебрегва оплакванията на хората за възникнали кожни проблеми. Той съветва пациентите си да носят колана над тънко облекло няколко дни, което ще позволи на раздразнението да изчезне за нула време. Също така, "медицинският електротехник" е обвинен, че не разбира и грам от електричество. Става ясно, че в действителност той присвоява чужда идентичност и диплома на човек, който има видима прилика с него. Твърдението му, че е президент на Британската асоциация по медицинско електричество се оказва вярно, но само защото това е организация, създадена от самия него. През 1895 година компанията му обявява банкрут. Девет месеца по-късно предприемачът отваря нова, която обаче също фалира бързо.

"До края на 1895 година здравословната полза на коланите на Харнес е толкова компрометирана, че водещите дрогерии се принуждават да ги продават с 75% намаление", пише Лоеб в "Journal of Victorian Culture".

Следвайки пътя на логиката, приблизително около 1910 година рекламите на електропатичните колани драстично намаляват. А редица организации, като Американската медицинска асоциация, например, започват още по-упорито да преследват незаконните медицински търговци. Голям брой вестници и списания стартират редовни рубрики, в които се коментират подобен род продукти без лекарско предписание, както и немалко храни.

По статията работи: Красимира Костадинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.atlasobscura.com/articles/the-victorian-tool-for-everything-from-hernias-to-sexa-vibrating-electric-belt

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни проблемиХранене при...НовиниЗдравни съветиЛюбопитноКлинични пътекиСпортИзследванияЛеченияБотаника