Начало История на медицината Употреба на корена на лапада във фармацевтичните препрати

Употреба на корена на лапада във фармацевтичните препрати

От 1890г.

Употреба на корена на лапада във фармацевтичните препрати  - изображение

Знаете ли, че в епохата преди появата на антибиотиците сушеният корен на лапада (Rumex) /основно на – жълтият лапад, разпространен и по нашите ширини/ често присъства във формулата на немалко лекарства и хранителни добавки. Причината за това е, че растението открай време подържа репутация на ефикасно средство за пречистване на кръвта.

Любопитна подробност, например, е, че до 1890 година небезизвестната фармацевтична американска компания "Парк Дейвис" произвежда и продава различни препарати с изявено "лападово" участие, включително течен екстракт, версия в твърда форма, а също и концентрат на румицин /вещество, намиращо се в корена на зеления познайник от вида Rumex Crispus/. Корен на жълт лапад откриваме също и в "главна роля" в две от сложните формули на американския бранд. Едната от тях е сироп, съдържащ още няколко интересни билки:

Жълт лапад – 60 грама

Червено кучешко грозде /Solanum dulcamara/ - 30 грама

Дива лоза / Parthenocissus quinquefolia/ - 15 грама

Живениче /Scrophularia nodosa/ - 15 грама

Канела /Cinnamomum verum/ - 60 грама

Тази "цветна" билкова комбинация, както и други със сходно съдържание, дълго време и широко се използват за облекчаване на симптомите на туберкулоза на кожата и подкожната тъкан или на характерни кожни проблеми, асоциирани със сифилис. Фармацевтични продукти на тази и на други компании, включващи в състава си корен от жълт лапад, се препоръчват на пациентите, предразположени към подуване на лимфните жлези и при тези със струма.

Едно е ясно: интересът на лекарствените компании към лапада съвсем не е безпредметен и продължава дълго.

По статията работи: Красимира Костадинова

Снимка: expatglobalventures.com

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://naturallysimple.org/living/2016/08/04/yellow-docks-versatile-history/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаСнимкиНовиниДиетиВидеоЛайфстайлЛеченияИзследванияТестовеАлт. медицинаЗаведенияСоциални грижи