Начало История на медицината Употреба на азотния оксид като упойка

Употреба на азотния оксид като упойка

От 1844г.

 Употреба на азотния оксид като упойка - изображение

Азотният оксид за пръв път е синтезиран и описан през 1772 г. от Джоузеф Пристли (1733-1804). Той е английски теолог и самоук химик, който е запомнен от света на науката, най-вече с неговото откритие на кислорода. Няколко години по-късно, сър Хъмфри Дейви, който е виден британския химик и изобретател става първият, който предлага употребата на азотния оксид за контрол на болката, съпътстваща хирургичните интервенции. За съжалените предложението на Дейви остава недооценено и вместо азотен оксид за оперативните манипулации се въвежда т.нар. "райски газ".

Въпреки това, през 1844 година американският зъболекар Хорас Уелс смята да използва азотен окис (N2O) за контрол болката по време екстракция на зъби. Идеята за употребата на азотосъдържащото съединение се ражда, след като зъболекарят става свидетел на това как човек наранява лошо крака си, докато е под въздействието на азотен оксид. Той твърди, че не си спомня за нараняването или за болката, която го съпътства. Самият д-р Уел е изпитал въздействието на азотния оксид при екстракция на зъб, която се е наложило да изтърпи. Денталният лекар прибягва до употребата на азотния оксид като упойка в началото на 1845 година, представяйки своя демонстрация с пациенти пред медицинските специалисти в многопрофилната болница на Масачузетс. За съжаление този експеримент не преминал добре, особено ако се имало предвид утвърденото действие на хлороформното и етерното анестезиране. Така анестетичният потенциал на азотния оксид се развил едва след няколко десетилетия.

Филаделфийската компания "S.S. White Dental Manufacturing Company" започва да произвежда газови бутилки, които се пълнили с азотен оксид. Компанията се превърнала доминиращ доставчик на стоматологични и медицински консумативи през 19-ти век.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/71/nitrous-oxide-

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноЕ-тата в хранитеЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияСнимкиСпециалистиХранене при...Нормативни актове