Начало История на медицината Употреба на балсама на Галаад през Средновековието

Употреба на балсама на Галаад през Средновековието

От 1971г.

Употреба на балсама на Галаад през Средновековието - изображение

В древни времена, смолистите вещества, добиващи се от растението Commiphora gileadensis opobalsamum, се влагали в балсама на Галаад. Това ароматно лекарство се използвало за третиране на много заболявания. Медицинските ползи от тази субстанция били големи, а търсенето на ценната суровина било много по-голямо, отколкото предлагането в класическия и библейския свят.

Асаф Харофе е сред авторите, които ни предоставят информация за парфюмния лечебен мехлем, известен на историците като балсам на Галаад. С това древно лекарство се третирали заболявания на много органи (далак, бъбреци, черен дроб, матка и бели дробове), а също показвало добри резултати при лечението на упорита кашлица, туберкулоза, проблеми с пикочните пътища, кожни заболявания, ухапвания и ужилвания от насекоми (проучването, посветено на балсама, Асаф Харофе е извършил през 1971 година).

В Европа през Средновековието, "маслото" от Галаад било важен компонент за направата на немалко лечебни субстанции. Юдейският учен, лекар и философ Маймонид пише, че балсамът на Галаад е компонент в едно лекарство, което се използвало за укрепване на сърцето и като сексуален стимулант.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.academia.edu/7010748/Frankincense_Myrrh_and_Balm_of_Gilead_Ancient_Spices_of_Southern_Arabia_and_Judea

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияОткритияГеографияНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛюбопитноЛичностиЛайфстайлСнимкиПсихологияНовиниСпортЗдравни съветиФизиологияСоциални грижиНормативни актовеСпециалистиАнкетиАптекиПроизводителиОрганизацииЛеченияРецептиКлинични пътекиВидеоАлтернативна медицина