Начало История на медицината Употреба на босилека в древна Индия

Употреба на босилека в древна Индия

Употреба на босилека в древна Индия - изображение

Босилекът е една от най-важните билки за много култури, включително индийската,  италианската, тайландската и виетнамската. В индуските домове, босилекът се е считал за защитник на духа на семейството. Още преди 5 000 години древни лечители от Индия останали запленени от неповторимия му аромат и лечебните свойства на растението. Така те започнали да го отглеждат в градините си.

Индусите смятали босилека за свещена билка, свързана с любовта и верността. Листо от растението се поставяло в устата на починалите индийци, защото се е вярвало, че то е помагало на душата на починалия да премине по-лесно в Отвъдното.
Босилекът е широко известен  и се е използвал широко в древната традиционна холистична система за здравеопазване на Индия - Аюрведа. В Индия билката е известна и с името "майката на медицина и природата" и "Кралицата на билките".

Босилекът се е използвал от древноиндийските медици за тонизиране  на нервната система, за изостряне на паметта, а чаят подпомагал отделянето на заседналия секрет в бронхите. Босилекът подпомагал храносмилателната дейност на стомаха.
Индусите са разчитали и на противовъзпалителните свойства на растението, както и на възможността му да понижава кръвното налягане, лекувало е кървящите венци. Растението е ценено и антибактериалните и противавирусните му качества.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.chopra.com/tulsi-holy-basil

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАлт. медицинаСнимкиЛюбопитноРецептиЛеченияЛайфстайлНовиниЗдравни съветиСпортДиетиХранене при...БотаникаКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛичностиОткритияГеографияАптекиПроизводители