Начало История на медицината Употреба на етерова анестезия през 1847 година

Употреба на етерова анестезия през 1847 година

От 19.1847г.

Употреба на етерова анестезия през 1847 година  - изображение

На 19 януари 1847 г. шотландският акушер, сър Джеймс Янг Симпсън (1811-1870) използва за пръв път етерна анестезия, за да облекчи болката на пациентка по време на раждане. Този случай е повлиял на историята на употребата на етера в медицинската наука.

Снимката по-долу показва гипсова отливка на главичката на детето, родено в този ден.

Поради деформация в долната част на гръбначния стълб и таза на майката, родовият канал е бил много тесен. Въпреки че раждането е било особено трудно, и несъмнено, без упойка би довело майката до силна агония, медикът е успял да спаси по изключително хуманен начин живота на пациентката и детето й. Благодарение на действието на етера жената не си спомня да е усещала болка по време на раждането си.

По-късно през 1847 година, медикът започнал да се разочарова от действието на етера, което го накарало да търси други начини за обезболяване. Това желание превърнало д-р Симсън в пионер в употребата на хлороформ като упойка.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/99/simpson%E2%80%99s-1st-obstetric-anesthetic

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноНовиниСпециалистиНаправления в медицинатаОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиЗаведенияПсихологияХранене при...Здравни съветиЛайфстайлВидеоАлт. медицинаФизиологияБотаникаСпорт