Начало История на медицината Употреба на лавандулата в медицината през Средновековието

Употреба на лавандулата в медицината през Средновековието

От 80г.

Употреба на лавандулата в медицината през Средновековието - изображение
Периодът от седми до десети век от Средновековието е известен като Тъмните векове. Той започва от около 80 година. За тази историческа епоха са съхранени малко източници, което затруднява провеждането на проучвания. Подобни са обстоятелствата и изследователите на медицинската история.
 
В средновековна Европа жените използвали лавандулата за ароматизирането на изпрани дрехи. Лилавото ароматно цвете се ползвало най-вече от монасите и монахините за приготвяне на билкови мехлеми и лекарства. Лавандулата се засаждала в специални градинки, предназначени за отглеждането на множество полезни билки. Те били известни като "болнични градини".
 
В манастирите се преписвали древни медицински ръкописи, даващи информация как да се използва лавандулата. Тези ръкописи съдържали най-вече лекарствените ефекти на различните растения и тяхното приложение. Лилавото цвете е една от билките, която се отглеждала най-вече в английското абатство Мертон, което по-късно се превръща в основен английски център  за производството и преработка на лавандула.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.millbrooklavenderfarm.com/lavender/history-of-lavender

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиНаправления в медицинатаСнимкиЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеНовиниБотаникаРецептиЕ-тата в хранитеЛеченияАлт. медицинаХрани и ястияСпортПроизводителиДиетиАптекиЗаведенияВидеоТестовеКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография