Начало История на медицината Употреба на лавандулата от древните египтяни и гърци

Употреба на лавандулата от древните египтяни и гърци

От -30г.

Употреба на лавандулата от древните египтяни и гърци - изображение

Историята разказва, че Клеопатра, кралицата на Египет, живяла до около 30 г.пр.Хр. е мажела тялото си с лавандулово масло. Някои историци твърдят, че именно лавандулата изиграва немалка роля за съблазняването на Юлий Цезар и Марк Антоний.

Древните елини, от друга страна, придобили голяма част от знанията си за употребата на лавандула в медицината от египтяните. Гръцкият медик Теофраст документира лечебните свойства на ароматното растение в книгата си "Отношение към миризмите".

Египтяните парфюмирали с лавандула най-вече краката си. Гръцкият философ Диоген обсъжда помазването на краката, казвайки: "Когато ти слагаме парфюм по главата, той изветрява и само птиците усещат ползата, но когато ароматът се втрие в кожата на краката, той обгръща цялото ми тяло". Анакреон също предполага, че ароматните масла трябва да се втриват по гърдите, тъй като това е мястото, където сърцето е в най-голяма близост.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.millbrooklavenderfarm.com/lavender/history-of-lavender

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаНормативни актовеНаправления в медицинатаРецептиКомпании и организацииЛичностиОткритияХрани и ястияСпортПроизводителиДиетиАптекиНовиниЗаведенияЛеченияБотаника