Начало История на медицината Употреба на лавандулата през осемнадесети и деветнадесети век

Употреба на лавандулата през осемнадесети и деветнадесети век

От 1837г.

Употреба на лавандулата през осемнадесети и деветнадесети век - изображение

През осемнадесети век империатрица Жозефин, наред с много други благородници разчитали на лечебните свойства на лавандулата. Красивата лилава билка има свойства на афродизиак. Някои историци твърдят, че Жозефин често е приготвяла питиета с лавандула за своя съпруг (Наполеон Бонапарт). Тя му ги поднасяла често, напомняйки му за моментите, в които се нуждаела от неговото внимание и време.

През 19 век Кралица Виктория се превръща в истински поддръжник на употребата на ароматната билка. Тя подкрепяла изключително ентусиазирано разнообразните приложения на лавандулата. Ароматната билка често се влагала в лекарствата, за да намали неприятната им миризма и горчивия вкус. Лавандулата се ползвала и за ароматизирането на храни и чай.

По време на Викторианската епоха (след 1837 година) лондонското предградие Мичъм се превръща в своеобразен център за производство на лавандулово масло. Английските продукти с лавандула започват да се търсят навсякъде по света. Въпреки това, лавандуловата индустрия почти замира в района, тъй като цените на земята нараствали изключително бързо.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.millbrooklavenderfarm.com/lavender/history-of-lavender

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛайфстайлЛичностиЛюбопитноОткритияГеографияЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаХрани и ястияРецептиНовиниСпортПроизводителиДиетиАптекиЛеченияТестовеВидеоБотаника