Начало История на медицината Употреба на лавандулата през Първата световна война

Употреба на лавандулата през Първата световна война

От 1910г.

Употреба на лавандулата през Първата световна война - изображение

Френският учен и химик Рене-Морис Гатфосе има немалка раля за преоткриването на лечебните свойства на лавандулата. През 1910 година, по щастлива случайност той е имал възможност да се убеди лично в лечебните свойства на растението. Ученият се е трудил в лабораториите на фирмата за козметика, притежавана и управлявана от семейството му (и до днес). По невнимание Гатфосе изгаря ръката си по време на експеримент. Първата реакция на учения била да потопи ръката си в най-близката вана с течност, която по случайност се оказала с лавандулово масло. Изгореният участък бързо се излекувал, инфекция не се развила, останали съвсем малко белези. Това вдъхновило учения да започне изследвания, посветени на действието на билковите етерични масла. Билковите смеси с лавандула най-често били изпробвани във военните болници по време на Първата световна война върху ранени войници, дали съгласието си да участват в експериментите.
Впоследствие Рене-Морис Гатфосе публикува книгата „Aromathérapie: Les Huiles Essentielles Hormones Végétales” („Ароматерапия: етеричните растителни хормони”). Неговият труд става изключително влиятелен, четен и уважаван, а френският химик се счита за един от основателите на ароматерапията през 1937 г.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.millbrooklavenderfarm.com/lavender/history-of-lavender

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиНаправления в медицинатаСнимкиАлт. медицинаЛюбопитноПсихологияСпортБотаникаЗаведенияХрани и ястияРецептиЛайфстайлПроизводителиАптекиДиетиНовиниЛеченияТестовеВидеоКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография