Начало История на медицината Употреба на нони в Полинезия

Употреба на нони в Полинезия

От -2000г.

Употреба на нони в Полинезия  - изображение

Билковите и натурални продукти от народната медицина са били използвани в продължение на векове във всяка култура по целия свят. Учените и лекарите са показали повишен интерес в тази област, тъй като те са имали възможност да изследват истинските ползи за здравето от тези продукти.

"Нека храната бъде вашето лекарство и нека лекарство бъде вашата храна" е призивът на бащата на медицината, Хипократ, преди повече от две хилядолетия. Мисълта "вие сте това, което ядете". все още е общовалидна. Народната медицина в различните култури има дълга история. Тя е съхранила информация създателите на древни лекарства, които били прилагани в борбата срещу заболяванията.

Чаят е една от първите лечебни напитки, споменати в древната литература, за които се счита, че произхождат от древен Китай. Смятало се, че чаят можел да се използва като  противоотрова срещу отровните билки. Един от древните китайски билкари, на име  Шен Нон, който е живял преди около 4700 години е сред хората, допринесли за популяризирането на билколечението. Той е извършвал дегустация на непознати за древен Китай растения, като целта му била да се открият билки с лекарствена стойност. Впоследствие, в знак на уважение към хуманистичните му постъпки, китайците започнали да го почитат като "Бог на земеделието". Неговите изследвания били систематизирани в книга, четена по време на династията Донг-Хан (25-220 пр.Хр.). Тази книга се казва "Билките на Шен Нон" и все още е считана за класическа творба в областта на билколечението.

Много е вероятно древните изследователи като Шен Нон бързо да са открили по време на своите проучвания факта, че консумацията на някои растения се отразява положително на организма, облекчава или премахва някои болести и поддържа хората в добро здраве. Осъзнаването на тази тенденция поставило началото на билкова медицина. Същото явление се наблюдавало и в Полинезия. Сред лечебните растения, открити от предците на полинезийците, плодовете на растението нони се считали за едно от най-надеждните лечебни растения. Съществуват съхранени данни за употребата на нони, датиращи от преди повече от 2000 години. Историята на медицината в Полинезия свидетелства за широкия спектър от терапевтични и хранителни качества на плодовете нони.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.chinaphar.com/1671-4083/23/1127.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлГеографияЗдравни съветиСнимкиАнкетиЛюбопитноАлт. медицинаХрани и ястияНормативни актовеНаправления в медицинатаРецептиБотаникаНовиниЕ-тата в хранитеЛеченияКомпании и организацииЛичностиОткритияСпортАптекиДиетиПроизводители