Начало История на медицината Употреба на очилата за корекция на зрението през 19 век

Употреба на очилата за корекция на зрението през 19 век

Употреба на очилата за корекция на зрението през 19 век  - изображение

В днешно време носенето на очила е често срещано явление, но през 19 век разпространението на тези средства за корекция на зрението не били така повсеместно. Въпреки това, американски журналист, пишещ за рубриката "Здраве, красота и облекло" в известното списание „Bow Bells” (конкретният брой е от 18 ноември 1892 г), си задал доста провокативен въпрос: "Защо напоследък виждаме толкова огромен брой деца, носещи очила, в сравнение с периода от преди 20 години?". Изглежда, тази тенденция не била новост, защото статия в списание "Йорк Хералд" от 1843 г. отбелязва, че: "очилата, също като хората от всяка възраст станаха така разнообразни…”

Корекцията на увреденото зрение постепенно започнала да става все по-съществен метод за лечение през 19 век по ред причини: именно тогава били поставени основите на офталмологията, променящата се среда, дори самото възхищение на хората към доброто зрение също можело да се причисли към тези фактори. Освен това, някои социално значими практики, като например четенето по време на почивка и задължителното образование също били сред факторите, популяризирали носенето на корекционни очила. Всички тези нови области на съвременния живот налагали нови стандарти за добро зрение и най-вече - желанието за по-висока степен на зрителната острота.

Логично, по-доброто познание на физиологията и анатомията на очите довело до провеждането на безпрецедентни за времето си изследвания в областта на нововъведената дисциплина - "метрология". Чрез нея станало възможно провеждането на по-прецизна диагностика и измерване на зрителната острота. Тези изследвания доказали категорично още един важен детайл - уязвимостта на очите към заболявания. Томас Бикертън и неговата творба "Colour Blindness and Defective Eyesight in Sailors", както и "Eyesight in Schools" на Робърт Картър, са медицинските трудове, насърчаващи провеждането на задължително тестване на зрението сред  децата в различните образователни степени. Другите приоритетни професии според текстовете, са тези, при които несъвършеното зрение би могло да засегне личната (или нечия) безопасност.

Постепенно книгите започнали да насочват посланията си към по-масовата аудитория, включвайки атрактивни тестове с цветни нишки, с които заинтересованите лица имали възможност сами и в домашни условия да проверят цветното си зрение.

По-високата осведоменост и редовното тестване на зрението през 19 век донесло известни притеснения дали и как проблемите със зрението могат оптимално да се коригират. Забележително е, че в миналото поставянето на очила невинаги било предпочитана терапия. Нерядко пациентите със зрителни дефекти били подлагани на кръвопускане с пиявици или на прочистване с клизми. Освен това, препоръките на медицините от по-рано да се носят очила за укрепване на очите постепенно били заменени с притесненията дали пациентите няма да преуморят зрението си, носейки корекционни лещи.

През втората половина на 19-ти век, медиците стигнали до консенсус, че носенето на очила не е причина за умора на очите, нещо повече лечебната корекция на зрението с очила трябвало да се извърши веднага след установяването на проблем. В резултат на това, цената на лещите, подобряващи зрението ни била впечатляваща.

През 19 век очилата се използвани за две основни цели: корекция и защита. Вторият тип „залагал” на цветните лещи, намаляващи вредните ефекти на ярката светлина. Корекционните очила пък имали сферични или цилиндрични лещи, третиращи различните зрителни дефекти.


Освен всичко написано до тук, очилата се проектирали и за цели, които били малко по-далечни от обикновената функционалност и предназначението им. И корекционните, и защитните очила можели добре да отразяват индивидуалните вкусове на своите притежатели. Те можели да подберат рамки с различна форма и материал, от който да са направени (стомана, черупки от костенурки, стомана, сребро и злато).

Още повече, обикновените стъклени лещи и емблематичните монокли също се използвали като моден аксесоар, символизиращ състоятелност и добра социална прослойка през целия 19 век. Дали като модерен аксесоар, или като медицинско пособие, подпомагащо зрението ни, очилата присъствали в широк кръг от теми през 19-ти век.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://blog.wellcomelibrary.org/2016/08/what-did-the-victorians-make-of-spectacles/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияСнимкиИсторияНовиниЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиАптекиВидеоИзследвания