Начало История на медицината Употреба на прополиса през Средновековието до 1484 година

Употреба на прополиса през Средновековието до 1484 година

От 1486г.

Употреба на прополиса през Средновековието до 1484 година - изображение

Употребата на прополиса през Средновековието не се радвала на голяма популярност, така ползването на пчелния клей за медицински цели било почти забравено. Само няколко ръкописи, които описват медицинските ползи от прополиса са оцелели.

Някои източници от дванадесети век описват лекарствени препарати, съдържащи пчелен клей, който се използвал при лечение на орални и фарингеални инфекции, както и при зъбен кариес. В грузински медицински трактат, датиращ от 1486 година, авторът - Карабадини (заглавието на труда му е „Книга за медицинското лечение”), предполага, че прополисът е добро средство срещу борбата с кариесите. Карабадини е упълномощен да пише от грузинския княз Заза Панаскертели-Цитсишвили, който се е славел като добър политик и книжовник.

Трактатът на Карабадини е изграден на основата на грузинска компендия (съкратено изложение), в която е включена ценна информация от някои анонимни грузински сборници, описващи понятия от Галеновата медицина (билкова медицина). Освен това са заимствани трудове на Устросо Карабадини от 11 век и ръкописи на Цгини Саакимой от 13 век.

Трактатът на Карабадини обобщава състоянието на медицинските познания в Грузия и съседните култури по това време. Въпреки това, съществуват и някои по-ранни книги, описващи положителните ефекти от медицинско приложение на прополиса, но те не съдържат никакви инструкции относно подготовката на лекарства с пчелен клей. За щастие, знанието за лечебните свойства на прополиса оцеляло благодарение на традиционната народна медицина и "билковата" медицина, практикувана на територията на Източна Европа. Показателно е, че прополисът е често наричан "Руски пеницилин".

Арабските търговци споменали за изобилието от пчели, мед и плодородни в Слав около 10-ти век. Дипломат и търговец от мавританския град Тортоса в Андалусия, известен с арабското му име Ибрахим ибн Якуб, през 965 година, написал: "Земята на Мешко (бащата на Болеслав Кхоробри, първият коронясан цар на Полша) е богата на зърно, месо и мед.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/964149/#B18

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛичностиГеографияЛайфстайлЛюбопитноКомпании и организацииОткритияНовиниЗаведенияНормативни актовеЗдравни съветиСпециалистиЛеченияСнимкиАлт. медицинаТестовеСпортДиетиРецептиСъставкиПсихологияОрганизацииИнтервютаСоциални грижиКлинични пътекиАнкетиБотаникаВидеоОбразованиеПроизводители