Начало История на медицината Употреба на тиопентала като упойка

Употреба на тиопентала като упойка

От 1930г.

Употреба на тиопентала като упойка - изображение

Тиопенталът е първото лекарство, което започва да се използва широко като интравенозен анестетик в Съединените щати. Упойката е и първият компонент на смъртоносния медикаментозен коктейл, с който се екзекутират осъдени престъпници.

Снимката по-долу показва две различни опаковки на медикамента натриев пентотал, популярни в миналото. Натрев пентотал е търговската марка на фармацевтичната компания "Abbott" за лекарството тиопентал. Той принадлежи към лекарствената група на барбитуратите, предизвикващи сънливост, която може да прерасне до загуба на съзнание.Д-р Джон Лънди (1894-1973), работещ в клиника "Mayo Clinic" в щата Минесота е първият лекар, който е публикувал изследването си, касаещо въздействието тиопентала. Резултатите от него спомагат за бързото приемане на лекарството и въвеждането му в анестезиологията. Венозна упойка се инжектира в система или се влива интравенозно. От края на 1930 година до 1950 тиопенталът се превръща в най-популярният избор на анестезия при краткотрайните хирургически процедури. Днес, въпреки че лекарството все още се използва за обезболяване, тиопенталът до голяма степен е заменен с по-новата интравенозна упойка, наречена пропофол.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/70/thiopental

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаХранене при...НовиниОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътеки