Начало История на медицината Употреба на чесъна в Аюрведа

Употреба на чесъна в Аюрведа

От -100г.

Употреба на чесъна в Аюрведа - изображение

"Аhoushudha", странна дума нали? На санскрит тя означава чесън. Ароматното растение е добре познато като храна и лекарство на древноиндийските медици, които са го наричали Raja Nirghanta. Други хинди имена на тази билка ни "предоставят" любопитни препратки към начините на употреба на чесъна ("Ugra-gandha" - силно ароматен, "mahanshadha" - панацея, "Bhuta-ghna" - унищожаващ демониите).

Димок, в неговата класическа "Pharmacographia Indica" (създадена през 1890 година) е споменал, че индусите считат чесъна за основна суровина за направата на "тоник, който в горещо състояние се ползва за третирането храносмилателната система, като слабително и жлъчегонно средство". Както и в европейската практика, така и според каноните на Аюрведа, размекнатите с мед чеснови скилидки се приемали за облекчаване на кашлицата и по-лесно отстраняване на заседналия жилав секрет, при треска, отоци, гонорея, колики, ревматизъм и чревни паразити.

В Древна Индия, наред с други пикантни подправки, чесънът се варял в прясно мляко, като така течността ставала не само по-лесно смилаема за организма, но и по този начин се стимулирало храносмилането. Древноиндийските лечители считали, че чесънът, варен в мляко, в различни дози можел да се справи със симптомите на истерия, метеоризъм, ишиас и сърдечно-съдови заболявания. Древното санскритско име "mahanshadha", което означава панацея, наистина е оправдано, ако оценим данните, описващи и оценяващи ефикасността през вековете.

Съществува любопитен мит, посветен на историята и произхода на чесъна, който може да се открие в древен хиндуистки ръкопис. Той твърди, че когато митичното същество Гаруда (то приемало формата на гигантски орел, който превозвал Вишну), избягало след кражбата на древения съд, съхраняващ еликсира на живота от ръцете на бог Индра (Бог на Сваргалока или рая в Индуизма), няколко капки от този еликсир паднали сред земите на Хималаите. На мястата, където живителната течност се докосвала да земята, се появили малки растения, съхранили в себе си божествените свойства на еликсира. Те започнали да се наричат "Rason". При анализ на името, ще открием, че нарицателното "Rason" означава "краля на Расас" (, т.е. това растение притежава пет от шестте основни вкуса – Rasa). Така, древните индийци считали, че чесънът има свойствата да коригира нарушенията в човешкия организъм).  Като потвърждение на казаното по-горе, известно е, че според Аюрведа вкусовете се класифицират в шест категории - сладко, солено, кисело, пикантно, горчиво и стипчиво, а чесънът е една от онези редки билки, притежаващи 5 от 6-те основни вкуса.

Древноиндийският медик Шарака, живял между 4-ти и 2-ри век преди Хр. е бил един от авторите на обемния индуски текст "Charaka Samhita" (предполага се, че той датира от периода между 100 г. пр.н.е. и 200 г.сл. Хр.). Именно в този труд подробно е описан чесънът (в глава 27, наречена "Annapana Vidhi Adhyaya").

Според Аюрведа, която е сред най-старите в света системи за лечение, чесънът е една от най-ефективните антимикробни билки с противогъбичен и антибактериален ефект. Известните аюрведически лекари от Керала (област в Южна Индия, която често била наричана "дом на Аюрведа"), са използвали растението като лекарство в продължение на векове за лечение на ухапвания, тумори, язви, ухапване от змия, рани, главоболие, сърдечни заболявания, кожни заболявания, морбили и много други.

Някои от най-популярните аюрведически лекарства, включващи чесън в състава си са:
- "Lashunadi Vati" – използвал се при диария, диспепсия и други смущения и стомаха, червата;

- "Rasonadi Kashayam" – използвал се в аюрведическите лечения при подуване на корема, повръщане, гадене, кашлица;

- "Lashunadi Ghrita" – чесново-билков мехлем, използван при коремни разстройства и неврологични състояния;

- "Vettumaran Gulika" - използвал при аюрведически лечения на треска, повръщане, коремна болка и бебешки колики;

Любопитен е фактът, че чесънът е едно от малкото лечебни растения, намерили своето място в историята на трите големи световни лечебни световни медицински системи - Аюрведа, традиционната китайска медицина и традиционната европейска медицина. Следователно и сами можем да преценим полезна ли е тази билка , или не.

Статията е част от историята на:

3.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://easyayurveda.com/2011/06/30/health-benefits-of-raw-garlic-ayurveda-details/

2. http://homeofayurveda.org/tag/garlic-and-ayurveda/

3. http://www.christopherhobbs.com/library/articles-on-herbs-and-health/garlic-the-pungent-panacea/


   

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиДиетиАлт. медицинаХранене при...ЛайфстайлРецептиЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияХрани и ястияБотаникаВидеоТестовеНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпортЛичностиОткритияГеография