Начало История на медицината Употреба на чесъна в Древен Египет около 2 800 г. пр. н.е.

Употреба на чесъна в Древен Египет около 2 800 г. пр. н.е.

От -1150г.

Употреба на чесъна в Древен Египет около 2 800 г. пр. н.е. - изображение

Странно или не полезните за организма качества на чесъна са добре познати в Древен Египет. Те са описани от Народа на фараоните нееднократно в древни медицински папируси и барелефи. Сред впечатляващата сбирка от храни, подготвени при погребението на момчето-фараон Тутанкамон, археолози и египтолози откриват и няколко глави чесън. Тяхната цел навярно е да пазят царя и да закрилят пътя му към задгробния живот. Изображения на миришещия зеленчук са открити и в гробище, датиращо от преди около пет хиляди години в Ел Махасана. За съжаление археолозите не могат да открият дали растението присъства там заради кулинарните си качества, или заради терапевтичните си свойства.

По време на управлението на Третата и Четвъртата древноегипетски династии (те датират от около 2 800 - 2 100 г. пр.н.е.), луковиците с характерен аромат се използват често и като жертвоприношение, и украса за олтарите. Чеснови главички, погребвани в тленните останки на мъртвите, са намирани най-вече в кухините на тялото (по-точно таза и гръдния кош).

Чесънът – нужното растение при строежа на пирамидите

Ако смятате, че протестите и стачките са съвременно явление – бъркате се. На практика, построяването на красивата Хеопсова пирамида се забавя именно вследствие на избухнала на стачка сред строителите. Питате ли се кое е накарало древноегипетските работници да стачкуват? Много просто – управниците премахнали от хранителните им дажби чесъна. Така работата замряла. Лечебното растение, не само че подобрявало вкуса на храната им, то им давало сила, за да могат качествено да изпълняват задълженията си, пазейки ги от болести. Струва ви се невероятно – вижте едно логично обяснение, подкрепящо това твърдение. Първо, известно е, че чесънът държи далеч жилещите насекоми. В Средния Изток те носят огромен брой болести, немалко от който, могат да убият човек.

Нека се пренесем за кратко и в съвремието. Семейството на медика д-р Редж Сейнър, автор на книгата "Чудото на чесъна", твърди че семейството му често почива в Тоскана. За съжаление и двамата му сина са тормозени от "вниманието" на комари. Съпругата на д-р Сейнър е чела, че вземането на една чеснова капсула (с масло от скилидките на растението) дневно би могла да е от полза. Едното момче с удоволствие взема всекидневно чесновата хранителна добавка през цялата година, но братчето му категорично отказва. При следващото им пътуване в Тоскана, малчуганът вземал чесновата капсула, напълно се отървава от насекомите, докато братчето му си остава техен любимец.

Обратно в Древен Египет. За съжаление Народът на фараоните много често страда от абсцеси в устната кухина. Причината за това е логична. Пшеницата, която се ражда в изобилие в плодородните земи по поречието на Нил, се смила на брашно между два огромни камъка. В резултат от триенето брашното се смесва с малки камъчета, увреждащи механично зъбите на египтяните. Вследствие на подобно износване, зъбите започват да страдат от тежки възпаления, които често могат да доведат до абсцеси. Сред малкото терапевтични средства, познато на египтяните, е налагането на болното място с чеснова каша. Навярно тя има не само лечебни свойства, но и успокоява силната нетърпимата болка.

Инстинкти и опит в лечението на древния народ

Преди трийсет и пет века в един древноегипетски ръкопис (датира от около 1550-1555 година пр. н.е.), известен днес като "Еберс папирус", чесънът е цитиран като необходимост при третирането на сърдечни заболявания, тумори, глисти, ухапвания и много други. Познанието на древните египтяни се базира върху практическия опит на десетки и стотици поколения. Към днешна дата това се случва чрез неоспорими научни доказателства. Учените демонстрират, че чесънът би могъл да редуцира значително високото ниво на холестерин и триглицеридите в кръвта. Други изследвания показват, че лечебното растение предпазва от запушването на артериите с шлаки. Така че дали инстинктивно, или по опитен път, египтяните са били прави за действието на чесъна.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: "Чудото на чесъна", Редж Сейнър

Снимка: www.Healthline.com

          

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиГеографияХранене при...Храни и ястияРецептиДиетиАлт. медицинаБотаника