Начало История на медицината Употреба на чесъна в края на 20 век

Употреба на чесъна в края на 20 век

От 1989г.

Употреба на чесъна в края на 20 век - изображение

Странно или не, счита се, че чесънът неутрализира свободните радикали. Конкретни изследвания доказват и способността на лечебния зеленчук да елиминира вредното въздействие на окисляващите агенти в клетките на организма. От класовете по биология пък знаем, че клетките са най-малките живи (и съвършено устроени) структурни единици в телата ни. Генетичната информация в тях се съдържа в сложни структури (клетъчните ядра), а в тях се съдържат компоненти, известни като микрозоми. Те са оградени от ядрена мембрана, която е на основата на мазнините (тя е с липо-протеиден характер), които могат да бъдат видени само със свръхсилни микроскопи.

В края на 20 век (1989 година) в "Планта медика" е публикувано изследване, проведено от група японски учени под ръководството на д-р Т. Хорие. При едни от проведените опити черен дроб от мишка е подложен на действието на свободни радикали. Както споменава в своята книга "Чудото на чесъна" медикът Редж Сейнър, никак не е лесно да се съотнесат механично направените с лабораторни животни открития върху хората. Въпреки всичко при това изследване категорично е доказва ефективността на чесъна срещу химическите и физическите промени в клетката, които биха възникнали без неговата помощ.

В преглед, посветен на лечебното растение и способността му да предпазва и третира сърдечносъдови болести, публикуван в месечното издание на вестник "Фитотерапия" от 1993 година, д-р Х. Д. Ройтер обяснява повече за естеството на началния стадий на развитието на атеросклерозата — методът на образуването на странни "пенести" клетки, които се отлагат по стените на артериите в резултат на високото ниво на окислен холестерол (LDL). Същият автор обсъжда и многобройните изследвания, направени както върху хора, така и върху животни. Благодарение на тях става обществото открива, че отлагането на LDL по стените на кръвоносните съдове би могло да се предотврати от чесъна.

Чесънът е относително нескъпо, леснодостъпно и ефективно средство срещу атаките на свободните радикали и други нежелани вещества над телата ни.

При редовен прием на лечебното растение или вземането му под формата на капсули, бихме могли единствено да извлечем ползи. Съветът на лекарите и специалистите изучили приложението на чесъна в терапевтичната практика е прост – консумирайте чеснови скилидки или капсули всекидневно, за да се поддържате здрави.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: "Чудото на чесъна", Редж Сейнър

Снимка:www.Livestrong.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноРецептиХрани и ястияЗдравни съветиХранене при...СнимкиДиетиАлт. медицинаЛайфстайлБотаника