Начало История на медицината Устройство на руските аптеки от първата половина на ХIХ век

Устройство на руските аптеки от първата половина на ХIХ век

От 1938г.

Устройство на руските аптеки от първата половина на ХIХ век  - изображение

Любопитните руски граждани имат възможност да се запознаят с външния вид на руските аптеки от началото на ХIХ век благодарение на музея на фармацията в Москва, основан през 1938 година. Руските аптеки от миналото можели да се похвалят с външен вид, който е напълно непривичен за повечето хора. Руските аптеки трябвало да притежават няколко помещения: стая за обработване на пациентските рецепти, лаборатория, стая за сушене на билките и лекарствените препарати, изба, помещение за охлаждане, стая за приготвяне на настойки и отвари и "работна стая", която помещавала производствените машини, съоръженията и суровините за лекарствата. Обикновено мазето, помещението за охлаждане, стаята за приготвяне на настойки и отвари и "работната стая" били обединени в едно общо голямо помещение. Въпреки това, аптеките често разполагали и с две мазета. Лабораториите били снабдени с допълнителна малка нисша за съхранение на някои химикали. В аптеките имало „офиси” или апартаменти за техните собственици. Не било необичайно да съществуват и цели общежития, предназначени за работниците и фармацевтите.

В стаята за обработване на рецептите се извършвали предписания и чрез тях исканите лекарства достигали до пациентите. Там се приготвяли и лекарствата, за които не била нужна рецепта. В тези помещения можели да бъдат видени специалните маси за предписанията, на които се поставяли хаван от ахат, стъклени серпентини, теглилка с тежести и блюда от кокосови черупки или друг неутрален материал. Аптеките трябвало да имат стъклени мензури, подноси, изработени от рог, стомана, сребро или слонова кост.

Отровните лекарства се съхранявали отделно от останалите. Аптекарските места за съхранение на лекарствата правели от дърво, глина, стъкло и порцелан. Медта, калаят и металните съдове били забранени да се използват за съхранение на лекарства.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеГеографияСнимкиАнатомияЛичностиОткритияСпециалистиАптекиОрганизацииНовиниФизиологияРецептиЛеченияСоциални грижиАнкетиСпортАлт. медицинаТестовеВидеоКомпании и организацииСтатистически проучванияПроизводителиБотаника