Начало История на медицината Факти, обрисуващи основни събития в историята на сфигмоманометъра

Факти, обрисуващи основни събития в историята на сфигмоманометъра

От 15.09.1881г.

Факти, обрисуващи основни събития в историята на сфигмоманометъра - изображение

Сфигмоманометърът е медицински апарат, отчитащ кръвното налягане. До преди 1700 година методите за отчитането на кръвното налягане били несигурни и неубедителни. Век по-късно медик предложил на лекарското общество основният дизайн на сфигмоманометъра, който от своя страна позволявал точно и коректно измерване на кръвното налягане в клинични условия.

Тази нова възможност за медицинско наблюдение позволява на изследователите да въведат понятия като средни стойности на кръвно налягане, обмислили се последствията от ниските или високите му стойности и ефектите от начините на хранене.

Първи методи за отчитане на кръвното налягане

Първото отчитане на кръвното налягане било направено през 1773 година от физиолог, проявяващ интерес към кръвообращението. Стивън Хейлс вмъкнал куха тръбичка, свързана към стъклена епруветка с дължина около 12 фута в шийната артерия на кон. Нивото на кръвта по тръбичката се повишило да 9 фута.

Това бил надежден индикатор за кръвното налягане. Устройството на Хейлс било наречено манометър. Въпреки многото подобрения, които са направени по външния вид и устройството, методите за измерване на кръвното налягане запазват високата си степен на инвазивност до 1881 година. Все още до тогава се изисквало поставянето на тръбичка в артерията.

Поява на сфигмоманометъра

През 1881 Самуел Ритър фон Баш, който е лекар във Виена съставя облика на сфигмоманометъра, следвайки изследванията на Карл фон Виерорд, който предложил през 1850 година неинвазивен метод за отчитане на кръвното налягане, но то се отчита единствено ако пулсът е спрян.

Баш използвал гумен накрайник с крушовидна форма, който бил пълен с вода, оказваща натиск върху артерията, докато пулсът вече не можел да се отчете и изчезвал. Гуменият накрайник бил свързан към живачен манометър, който измервал налягането на течността. Интензивността на това налягане, необходимо, за да се премахне пулсът била реалната стойност на кръвното налягане.

Значение на дизайна на апарата на фон Баш

Устройството на д-р фон Баш било първият неинвазивен и преносим метод за отчитане на кръвното налягане. Въпреки това чрез този апарат можело да се измерва единствено систоличното кръвно налягане, което може да се дефинира като натискът, който се упражнява от сърцето в момента на съкращение. Последващите подобрения на фон Баш отстранили този недостатък.

През 1896 г. Шипионе Рива-Рочи и Ленърд Хил публикували отделни статии, в които описали въвеждането на маншет, който трябва да се постави около ръката. Той се изпълвал с въздух чрез помпа, за да се спре пулсът. Това позволявало уеднаквеното налягане да се разпространи по артерията.

Руският лекар Н.С. Коротков пръв използвал стетоскоп, за да проследи звученето на пулса в артерията в момента, в който налягането, упражняващо се от маншета се освобождавало. Медикът съобщил, че при отчитане на налягането, когато пулсът затихвал, се констатирало диастоличното кръвно налягане, а сърцето се отпускало. След направеното откритие на Коротков, при измерване се отчитали както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане.

В съвремието се използват три основни типа сфигмоманометри – живачни, с барометър, действащи с помощта на въздух под налягане и цифрови. Без значение от вида на апарата,  при измерване на кръвното налягане винаги нивата се отчитат в милиметри живачен стълб (mmHG).

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.ehow.com/about_5339926_history-sphygmomanometers.html#ixzz2r10xjZ8N

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияСнимкиПроизводителиГеографияНовиниЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноАлтернативна медицинаМедицински изследванияБотаникаНормативни актовеЛайфстайлЛеченияРецептиНаправления в медицинатаСпортКомпании и организацииЛичности