Начало История на медицината Физиологични ефекти, предизвикващи се от опиумния мак

Физиологични ефекти, предизвикващи се от опиумния мак

От 1874г.

Физиологични ефекти, предизвикващи се от опиумния мак - изображение

В медицината терминът опиат обикновено описва някой от алкалоидите, които участват като естествени продукти в растението опиумен мак (на латински Papaver somniferum). Опиат често се използва неправилно, за да опише всички лекарства, съдържащи опиум, но е по-добре да се ползва терминът опиоид, който е с по-широк обхват. Полусинтетични опиати като хидрокодон, хидроморфон, оксикодон и оксиморфон, въпреки че са получени от опиати не се определят като такива.

Позитивни и негативни ефекти от опиатите


На този етап от развитието на медицинската наука все още не са открити никои други субстанции, които да са с по-голяма ефективност от тази на опиатите. Те оказват изключителен ефект в борбата с острата болка. В допълнение на аналгетичните си свойства опиатите са ефективен супресор на кашлицата и медикамент със сънотворен ефект.
Основният недостатък на употреба на опиати, е потенциалът за злоупотреба и създаването на зависимост. Ефектите включват сънливост, неясен говор, объркване, загуба на паметта, конвулсии, разширяване на кръвоносните съдове, повишаване на налягането в мозъка, запек, гадене, повръщане, загуба на тегло, умора, халюцинации, сексуална дисфункция, респираторни проблеми. Последиците от използването на нестерилни игли и примеси в състава на опиатите включват могат да доведат до проблеми с кожата, белите дробове, мозъка, абсцеси, ендокардит (възпаление на обвивката на сърцето), болести като хепатит и HIV.

Хероинова молекула


Опиумът в маковите растения съдържа няколко естествени алкалоиди, сред които са морфина и кодеина. Всички опиати имат една и съща основна молекулярна структура и съвсем малки промени, разграничаващи хероина от морфина, кодеина и оксикодона. Хероина за пръв път е синтезиран през 1874 г. от фармацевтичната компания "Bayer". Препаратът е въведен за медицински цели през 1898 г.

Хероинът и промените в мозъкаСлед като се прекрати употребата на хероин започват да се констатират симптоми като депресия, абнормни промени в настроението, безсъние, психози и параноя. При изследвания на мозъка става ясно, че има нарушения във функциите на допаминовите рецептори, които контролират преценката и поведението ни. Това е резултат от редовна употреба на хероин.

Как въздейства хероинаХероинът се свързва с рецепторите в мозъка и предизвиква чувство на еуфория. Неговата структура наподобява тази на естествен невротрансмитер в комуникационната система на мозъка, намесваща се по начина, по който нервните клетки обикновено изпращат, получават и обработват външната информация. Това сходство в структурата на "несъвършените" рецептори позволява на лекарствата да активират функциите на нервните клетки.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.deamuseum.org/ccp/opium/effects.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлЛеченияСнимкиАптекиПроизводителиНовиниОткритияНормативни актовеХрани и ястияРецептиЗдравни съветиБотаникаПсихологияАлтернативна медицинаСпортДиетиФизиологияХранене при...АнкетиОрганизацииКлинични пътекиСоциални грижиСпециалистиГеографияТестовеЛичности