Начало История на медицината Формиране на военно-полевата хирургия в Русия до 18 век

Формиране на военно-полевата хирургия в Русия до 18 век

От 1798г.

Формиране на военно-полевата хирургия в Русия до 18 век - изображение

В началото на XVII век започват да се развиват конвенционалните операции се зашиването на военни рани, отстраняването на чужди тела и костни фрагменти и ампутациите на крайници. Локалното лечение на евентуалните инфекции се извършва чрез напояване на превръзките с дезинфектанти, помади и различни видове бинт.

Образованието по медицина и хирургия в Русия е официално организирано през 1707 година. Именно тогава с указ на Петър I в Москва врати отваря първата болница („Главный военный госпиталь”), към която функционира и медицинско училище, поставило началото на висше медицинско образование в Русия. Ръководител на това училище в продължение на 27 години е Н. Л. Бидло, който преподава по анатомия и хирургия.

През 1710 г. той написва първия медицински учебник в Русия – „Наставление для изучающих хирургию в анатомическом театре ". Той оставя след себе си ценни медицински книги "Зерцало анатомии", "Анатомический театр", "Сокровище медико-практических лекций", които са повлияли и на развитието на руската военно-полева хирургия.

Девет години по-късно Петър I открива още една болница и училище в Санкт Петербург. През 1733 година медицинското училище е превърнато в хирургическо. Образованието в тази институция продължава от 7 до 11 години. Най-значимото събитие в историята на медицинското образование в Русия е откриването през 1798 г. на Санкт Петербургската медико-хирургическа академия за обучението на военните лекари.

Със сигурност може да се твърди, че в Русия ходенето на война през ХVIII век осигурява голяма част от усъвършенстването на знанията и уменията на талантливите лекари.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.historymed.ru/encyclopedia

Снимка: Daily Mail

 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиНовиниСпециалистиЛеченияИнтервютаЛюбопитноНормативни актовеОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛайфстайлЗдравни съвети