Начало История на медицината Формиране на военно-полевата хирургия в Русия до 30-те години на 17 век

Формиране на военно-полевата хирургия в Русия до 30-те години на 17 век

От 1632г.

Формиране на военно-полевата хирургия в Русия до 30-те години на 17 век - изображение

Историята на руската военна хирургия има дълбоки корени. Въпреки това, най-рано документираните находки, факти и доказателства датират от времето на цар Борис Годунов (преди 1598 година), а по това време във войската все още няма щатни представители на лекарската професия. Първото споменаване на думата полеви лекар в Русия датира от 1615 година. По това време царува Алексей Михайлович (1645-1676). Конкретният текст от книгата "История на медицината в Русия" на В. Рихтер от 1814 година е: "…в полка присъстват не само медици, но и фармацевти и бръснари. В същото време, за формирането на уменията и знанията на тези специалисти по това време не били необходими нито медицински училища, нито продължителна лекарска практика в болницата. Тези хора натрупват уменията си като сътрудници на други изкусни лекари, от които получават познанията си за това как да си служат с хирургическите пособия и лекарствата.

В руската войска се срещат и "пътуващите чуждестранни лекари" (най-често това са перси или гърци) ,"лечители майстори" (след тях са бръснарите, хората, които наместват счупени кости, извършват кръвопускане, лекуват хернии) и зъболекарите.

По време на похода до Смоленск (от 1654) биват събрани около 30 младежи (ученици, обучавани за стрелци), за да бъдат обучени за лекари. Обучението на военните руски медици се извършва в медицинското училище в Москва съгласно т.нар. Аптиекарски указ от 1654 година. Образованието по медицина в Русия има характер най-вече на занаят: всеки преподавател се грижи за образованието на няколко студенти, научавайки ги на всичко, което знае. Периодът на обучението по медицина е 5 години. По време на съществуването на медицинското училище своето образование получават над 100 военни лекари, въпреки че в определен момент теоретичната подготовка се оказва недостатъчна, а училището бива затворено.

В историческата литература се твърди, че до 30-те години на 17 век в руската армия все не е добре организирана и уредена евакуацията на ранените и хоспитализираните войници. Въпреки това, ако трябва да съдим по плана за обсадата и превземането на Смоленск от 1632 до 1634 година (може да се види на снимката по-долу), то може би ще придобием други впечатления.

По статията рабати: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.historymed.ru/encyclopedia/categories

Снимка: Pinterest

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиСпециалистиИнтервютаНовиниЛюбопитноНормативни актовеЛеченияЗаведенияКлинични пътекиИзследванияОрганизацииЛайфстайлЗдравни съвети