Начало История на медицината Франк Хейс - жокеят, жертвал живота си за победа в конно надбягване

Франк Хейс - жокеят, жертвал живота си за победа в конно надбягване

От 1923г. до 1923г.

Франк Хейс - жокеят, жертвал живота си за победа в конно надбягване - изображение

През 1923-та година американският жокей Франк Хейс успява да финишира първи на елитно конно състезание, проведено в Белмонт, Ню Йорк. Състезателят успява да изведе коня си, наречен Сладка целувка, пред фаворита на надбягването - жребецът Гими. След като бързоногото животно пресича финиша, екипът на Хейс се затичва към победителя, за да го поздрави за успешния финал. Те с ужас забелязват как жокеят се свлича от коня си и пада върху отъпканата пръст.

Първоначално колегите на Франк Хейс решават, че спортистът е припаднал от изтощение. Когато обаче медикът пристига да прегледа лежащия на земята мъж, става ясно, че жокеят е починал по време на надпреварата. Според лекаря състезателят загива минута след като Сладка целувка стартира своя бяг. Причината за смъртта му е сърдечен колапс.

По ирония на съдбата тялото на Хейс успява да се задържи на препускащия кон по цялото трасе. Сладка целувка отърсва безжизнения ездач от гърба си едва след като задминава финалната линия. Според медиците това е резултат на затегналите се в спазъм мускули на жокея. Стягането на мускулите в предсмъртна хватка е феномен, наблюдаван при хора, покосени от инфаркт или инсулт.

Рисунка на пистата, на която умира Франк ХейсСлед като се установява, че Хейс е починал, журито решава все пак да признае победата на жокея, но церемонията по награждаване е пропусната. На следващия ден в местните вестници се появяват множество статии, отразяващи трагичната съдба на спортиста. Може би думите на един журналист от „Citizen” остават в историята като най-паметните слова относно инцидента. Той пише, че „жокеят Франк Хейс успява да види как неговият кон - Сладка целувка - успява да изпревари останалите състезатели, след което върху него се спуска мъглата на Смъртта. Въпреки това умното животно успява да пренесе починалия на гърба си, спечелвайки пост-мортем първата му и последна победа“.

Ездачът е погребан три дни след инцидента. По решение на неговите колеги, Хейс напуска света, облечен в своята официална спортна униформа. Сладка целувка също не участва в повече състезания, тъй като животното придобива репутация на прокълнато. Кобилата става известна като Сладката целувка на Смъртта.

Патолозите установяват, че сърдечният пристъп, убил жокея, е предизвикан от множество частични сърдечни увреждания, придобити в миналото. Причината за постепенното увреждане на здравето на Хейс са диетите, на които той се подлага. За да участва един жокей в състезание, теглото му не бива да надвишава 57 килограма заедно с цялата екипировка.

Хейс, който работи основно като треньор, решава да участва в Нюйоркските надбягвания. Тъй като тогава той тежи над 60 кг, спортистът се подлага на тежка диета, която буквално унищожава водното му тегло. При рязък спад на количеството вода в организма, човешкото тяло се насища с електролити, които имат сериозно негативно влияние върху сърцето.

Напрежението по време на състезанието, в комбинация с тежката диета и хроничните увреждания, повалят жокея, който така и не успява да се наслади на първата си победа в конните надпревари.

След смъртта на ездача много от спортистите по целия свят започват сериозно да ограничават диетите си за сваляне на водно тегло. За съжаление методът се използва и в наши дни от някои състезатели, като например колоездачите, жокеите и професионалните бойци. Само преди няколко години известен ММА състезател намери смъртта си в гореща вана, опитвайки се да загуби няколко килограма водно тегло за един ден.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: www.thevintagenews.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияСпортЛайфстайлИсторияПсихологияПатологияЛюбопитноНовиниСнимкиНормативни актовеАнкетиСпециалистиБотаникаЛечения