Начало История на медицината Хана E. Мейерс Лонгсшор една от първите жени в САЩ, допусната да изучава медицина през 19 век

Хана E. Мейерс Лонгсшор една от първите жени в САЩ, допусната да изучава медицина през 19 век

От 1819г.

Хана E. Мейерс Лонгсшор една от първите жени в САЩ, допусната да изучава медицина през 19 век - изображение

Хана E. Мейерс Лонгсшор е една от първите жени в САЩ, допуснати да се обучават в колежа „Female Medical College of Pennsylvania”. Освен това, тя е една от първителекарки, преподаващи в американския медицински факултет. Тя подготвя и преподава публични лекции, касаещи сексуалното здраве в момент, когато сред обществото в САЩ, обсъждането на теми от такова естество не е предмет на публични дискусии. Освен това, Хана Лонгсшор е първата американка с частна медицинска практика във Филаделфия. Тя упражнява медицинската професия в продължение на 40 години, въпреки изявената опозиция сред някои слоеве на обществото.

Хана Мейерс е родена през 1819 г. Баща й преподава в училище „Quaker school” в Мериленд,  а майка й произхожда от семейство, което насърчава движението на пенсилванските квакери – това е вид християнско движение, подкрепящо хуманизма и равното образование за момчета и момичета. Още от невръстно дете Хана Мейерс обича науката, тя с радост изследва живота на различни насекоми и дребни животни. Докато расте, тя постепенно започна да се наслаждава на бъдещата перспектива да изучава медицината. През 1830 година това е изключително необичайно за една жена. Но с подкрепата на забележителното си семейство, тя става първата лекарка във щата Филаделфия.

Докато е все още в своята крехка младост, семейството на Хана се премества във Вашингтон, окръг Колумбия. Там тя се обучава в квакерско училище. Баща й настоява семейството да се премести отново през 1833 година – този път във ферма в колумбийската провинция. Хана учи в продължение на няколко години в гимназията, разположена в близост до дома й, а след това е приета в „Oberlin College”. Първоначалният й план да учи медицина е отложен поради липсата на средства.

През 1841 г. Хана Мейерс се омъжва за Томас Елуд Лонгшор Мейерс, който преподава „New Lisbon Academy”. Той е поддръжник на идеята жените да продължават образованието си и по тази причина той подкрепя плановете на съпругата си да започне да се обучава в медицинско училище. За съжаление медицинското образование на Хана Лонгшор отново е отложено, тъй като на бял свят се появяват двете й деца - Чанинг през 1842 г., и Лукреция през 1845 г. Когато Лукреция се ражда, Томас Лонгсшор губи преподавателския си пост, тъй като е противник на робството. Семейството се завръща в родния си град Атлебъро, Пенсилвания.

Докато съпругът й намери работа в местеното квакерско училище, Хана Лонгсшор започва да чиракува на своя роднина Джоузеф Скелтън Лонгсшор, които работи като хомеопат и също споделя вижданията на Томас Лонгсшор относно образованието на жените. Д-р Джоузеф Лонгшор насърчава Хана и сестра й Анна да изучават написаното в медицинските му учебници и да наблюдават работата му с пациенти. За да им се осигури по-добро обучение, Джоузеф Лонгсшор и други хора от движението на пенсилванските квакери основават „Female Medical College of Pennsylvania” през 1850 г. През същата година 31-годишната Хана Лонгсшор осъзнава, че истинската й мечта всъщност е да изучава медицина. През 1851 година тя завършва обичайните (за 19 век) четири месеца от медицинското си обучение си и получава своята магистърска степен заедно с голямата й сестра Анна.

Д-р Хана Лонгсшор започва медицинска си кариера в Бостън през месец юни 1852 година. Година по-късно тя започва да работи в „Female Medical College”, но напуска поста в средата на 1853 г. Премества се със съпруга си и започва да преподава по анатомия в пенсилванския медицински университет, където работи през следващите четири години.

Когато д-р Хана Лонгсшор стартира своята частна практика във Филаделфия през 1853 г., тя се превръща в обект на „подигравки" от страна на обществеността. За известно време тя трябва да приготвя сама собствените си лекарства на ръка. Д-р Хана Мейерс се пенсионира през 1892 г. и умира девет години по-късно, оставяйки след себи си забележително медицинско наследство, събирано в продължение на четири десетилетия частна практика.


По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_203.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Личности