Начало История на медицината Харалд цур Хаузен и приносът му за борбата с рака на маточната шийка

Харалд цур Хаузен и приносът му за борбата с рака на маточната шийка

От 1936г. до 2008г.

Харалд цур Хаузен и приносът му за борбата с рака на маточната шийка - изображение

Харалд цур Хаузен е един от най-влиятелните немски лекари, допринесли за борбата с раковите заболявания. Той получава Нобелова награда за медицина за откриването на неизвестния дотогава човешки папилома вирус, чието разпространение в организма може да доведе до поява на злокачествени тумори по маточната шийка.

Цур Хаузен е роден в малкия немски град Гелзенкирхен през 1936-та година. Неговото детство е белязано от непрестанните бомбардировки в региона, които са част от сраженията по Западния фронт през Втората световна война. Заради конфликта неговото образование е временно прекъснато, а 5 години след капитулацията на Третия райх семейството на бъдещия лауреат се мести в град Бон.

Харалд цур Хаузен През 1955-та година Харалд цур Хаузен стартира своето следване в Университета в Бон. Две години по-късно се мести в Медицинския университет в Хамбург, а след това и в медицинската академия в Дюселдорф. По време на своя стаж като младши медик, той решава да се посвети на научни изследвания и се отказва от попрището на хирург. През 1962-ра година стартира своята докторантура, изучавайки някои вируси и тяхното трайно влияние върху организма на мишките.

Истинските проучвания на Харалд цур Хаузен започват, след като той и семейството му емигрират в САЩ. Причината за преместването е ограничената база на Германия, която по това време все още страда по тежките последици от Втората световна война. Пристигайки в град Филаделфия, той става член на лекарския екип в Детската болница на Филаделфия. Там академикът работи заедно с Вернер Хенле и Гертруде Хенле в областта на вирусологията.

След като натрупва завиден опит в областта, цур Хаузен се прибира в родната си страна, където първо работи като изследовател на микроорганизми, а след това и като председател на Института по клинична вирусология в Ерланген през 1972-ра година. Медикът е поканен да заеме позицията, тъй като академиците от института подозират, че съществува връзка между някои видове рак и човешкия папилома вирус, известен с абревиатурата HPV.

Първите опити на цур Хаузен да установи съществуването на подобна зависимост сочат, че двете заболявания не са свързани. Въпреки това видния медик продължава да изследва човешкия папилома вирус и през 1976-та година намира твърди доказателства, че гореспоменатите микроорганизми са отговорни за появата на злокачествени образувания по маточната шийка при жените.

Немският академик продължава своите изследвания относно HPV в продължение на няколко десетки години. Той успява да разбере кои щамове на вируса засягат хората и как те променят части от човешкото ДНК. Благодарение на своето постоянство, той успява да синтезира ваксина срещу смъртоносните микроорганизми и по този начин успява да предостави метод за превенция на третия най-смъртоносен вид рак при жените.

През 2008-ма година Харалд цур Хаузен получава Нобелова награда за медицина. Освен тази награда, той получава още куп международни признания, между които 33 почетни докторантури от университети от цял свят, членство в някои от най-елитните медицински академии, наградата за медицина „Робърт Кох“ и т.н.
От 2006-та година цур Хаузен е член на множество асоциации и учреждения, чиято цел е борба с различните видове рак. Въпреки че официално се води в пенсия от 2003-та година, видният медик продължава своите проучвания до 2015-та година.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източници: www.nobelprize.org / www.dkfz.de
Снимки: www.rnz.de / britannica.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниЛюбопитноСнимкиИсторияАлт. медицина