Начало История на медицината Хариет Дъстън и ролята й за развитието на кардиологията

Хариет Дъстън и ролята й за развитието на кардиологията

От 1942г.

Хариет Дъстън и ролята й за развитието на кардиологията - изображение

Няма да е прекалено, ако кажем, че откритията, направени от доктор Хариет Дъстън и колегите й през 50-те години на 20-ти век, оказали сериозно влияние върху медицинската практика през следващата половина на века. Американката, например, била първата, която експериментално използвала натриев нитропрусид в лечението на пациенти. Наблюденията й върху ефикасността на препарата в справянето с тежка форма на хипертония и на хипертонична криза поставили основите на широкото прилагане на съдоразширяващото лекарство в много различни области на сърдечносъдовата медицина. Между другите важни открития на кардиоложката било и потвърждението на факта, че тиазидните диуретици подсилват действието на други класове антихипертензивни медикаменти. Въобще, без да се замисляме, можем да кажем, че американката допринесла много в борбата с хипертонията и последствията от нея.

През 1942-ра Хариет завършила с отличие бакалавърска степен във Върмонтския университет, а две години по-късно се сдобила и с докторска степен по медицина. След като известно време специализирала в две болнични институции в Канада, лекарката се преместила в Кливланд, в американския щат Охайо, където през 1948-ма била назначена за научен сътрудник в болницата "Cleveland Clinic". През 1951-ва интелигентната дама се присъединила към екипа на научния отдел на медицинското заведение, служейки като негов вицепредседател в периода между 1971-ва до 1977-ма. През 1977-ма Дъстън била приета в научните редици на Алабамския университет като директор на центъра за кардиологични проучвания и обучения към факултета "Бирмингам", както и в ролята на професор по медицина. Важно е да споменем, че Хариет била дългогодишен и неуморим доброволец на Американската кардиологичната асоциация, служейки като нейния втори президент от женски пол в годините между 1976 година и 1977 година. Интелигентната дама се превърнала в движеща сила в създаването на специализираното американско здравно издание "Hypertension", на което била избрана и за пръв главен редактор. Заради репутацията си и безспорните си постижения тя участвала в редица комитети в различни медицински области.

В последните години от кариерния си път Хариет Дъстън допринесла много в разбирането на патофизиологията на хипертонията, свързана със затлъстяването, както и за ролята на солта в хранителния режим като фактор за повишено кръвно налягане. Съществен факт е, че Хариет обосновала всички свои разработки чрез неуморни клинични експерименти. Тя заслужено попаднала в списъка с кардиолозите, изиграли съществена роля в развитието на въпросната медицинска област не само отвъд Океана, но също и в глобален план.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://circ.ahajournals.org/content/100/21/2122

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛюбопитноИзследванияИсторияНаправления в медицинатаНовиниСпециалистиНормативни актовеСнимкиЗаведенияПроизводителиОрганизацииЗдравни съветиФизиологияИнтервютаПатологияТестовеАлт. медицинаЛеченияКлинични пътекиХранене при...ПсихологияДиетиВидеоЗдравни проблемиБотаникаСпорт