Начало История на медицината Хари Айнстайн - комикът, чиято смърт на сцената е посрещната с овации

Хари Айнстайн - комикът, чиято смърт на сцената е посрещната с овации

От 1958г. до 1958г.

Хари Айнстайн - комикът, чиято смърт на сцената е посрещната с овации - изображение

Хари Айнстайн е американски актьор, комик и радиоводещ. Той е роден през 1904-та година в Бостън. Семейството му е от немско-еврейски произход, но няма никакво родство с известния физик, носещ същата фамилия. През първите три десетилетия от живота си той изпълнява своите шеги единствено сред приятели. Първата му работа е като журналист в местно радио. Постепенно се доказва като достатъчно авторитетен образ и започва да чете в ефир.

През 30-те години на 20-ти век Хари решава да се занимава с комедия. Принос за това имат неговите приятели, които го убеждават, че именно това е истинският му талант. През 1934-та той се явява като гост в хумористично американско шоу, където образът му печели овациите на публиката. Същата година се заражда и един от най-емблематичните персони на комика - гръцкият готвач Ник Паркякаркус.

Хари Айнстайн става изключително популярен в сферата на диалектната комедия, която е изключително популярна в началото на 20-ти век. Тя представлява сатирична имитация на начина, по който различните етнически и социални малцинства говорят английски език. Бившият журналист проявява изключителен талант в сферата, тъй като не само имитира отлично силен гръцки акцент, но и вкарва множество забавни игри на думи, дължащи се на грешно произношение на героя. Така например самото име на героя му - Паркякаркус - се превежда на български като „Паркирай си трупа“.

Последната снимка на Хари АйнстаънПрез следващото десетилетие хуморът на Хари Айнстайн придобива национална слава и комикът започва да приема роли не само в различни радиопредавания, но и в игрални филми. Той пише скечовете си сам, като набляга основно на акцента на героя в тях. По време на динамичната си кариера се запознава със своята бъдеща съпруга, от която има няколко сина.

Това, което комикът не споделя със своите фенове е, че през цялата си кариера той не спира да се бори със сърдечните си проблеми. През 50-те години на 20-ти век здравословното му състояние започва да влияе на представленията му. В резултат на това шоуто му е спряно от ефир. За да не остане без работа, Хари приема да играе скечове в сатирично шоу в клуб Фрайърс. Програмата на клуба включва забавни песни, монолози и диалози. Тяхната обща тематика е присмех към другите участници в предаването. Подобен тип комедия е популярен в САЩ и до днес и се нарича „Роуст“ (англ. - roast comedy).

По време на един от скечовете, който се състои на 23-ти ноември, 1958-ма година Хари Айнстайн излиза на сцената, за да осмива своите колеги Люсил Бол и Деси Арнас. Монологът е изключително сполучлив. Доказателство за това е гърленият смях на Арнас, който се чува на записа по-силно дори от шума на забавляващата се публика. След 10-минутното представление водещият Арт Линклетър излиза на сцената и изказва своето възхищение към таланта на Хари. Той дори се обръща към сценаристите и ги пита защо колегата му не излиза в праймтайм часовете.

Хари Айнстайн съд дина си - АлбъртМоменти след като двамата комици започват своя шеговит разговор, Хари Айнстайн пада върху рамото на Линклетър. Всички в залата започват да се смеят, тъй като решават, че актьорът е все още в образ. Забавлението обаче е прекратено от последвалия гърч на Хари, придружен от изречените през зъби думи: „Има ли лекар в публиката?“ Оказва се, че двама от посетителите на клуба са медици. Те занасят получилият пристъп мъж зад сцената и правят опити да съхранят живота му докато пристигне линейка. През това време на сцената излизат други изпълнители, които имат за цел да отвлекат вниманието на аудиторията от инцидента.

Оказва се, че изпълнената от тях песен „There’s No Tomorrow“ (бълг. - Утре няма да настъпи) се оказва иронична поличба. Пристигналият в клуба медицински екип прави всичко възможно да предотврати леталните последствия на тежкия инфаркт, който покосява Хари, но за съжаление усилията им са неуспешни. В един часът през нощта, на 24-ти ноември комикът издъхва.

Въпреки трагичния си край, Хари Айнстайн оставя своята следа в историята на комедията. Неговите скечове стават емблематични в бранша. Освен това той е баща на двама други известни комици - Боб Айнстайн и Албърт Брукс. Албърт Брукс променя фамилията си, за да бъде бъркан с известния учен. Синът на Хари участва в озвучаването на множество филми и сериали, между които „Търсенето на Немо“ и „Семейство Симпсън“.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: allthatsinteresting.com

Снимки: www.popcrush.com

www.alchetron.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСнимкиЛайфстайл