Начало История на медицината Хати Александър и ролята й за развитието на микробиологията

Хати Александър и ролята й за развитието на микробиологията

От 1923г.

Хати Александър и ролята й за развитието на микробиологията - изображение

Бележит педиатър, микробиолог и педагог, Хати Александър си спечелила международна слава, когато в края на 30-те години на 20-ти век разработила специален серум срещу хемофилния менингит (причиняван от бактерията Haemophilus influenzae). Наред с това си постижение, инициативната дама била една от първите сред своите колеги, която инициирала проучване върху измененията на болестотворните микроорганизми и устойчивостта им към различни антибиотични средства. През 1964-та Александър станала първата жена, оглавила национална медицинска институция в ролята си на президент на Американската педиатрична общност.

Малко биография

Хати била родена в Балтимор през 1901-ва. През 1923-та, след като приключила образованието си в американския колеж "Goucher" в родния си град, в период от три години тя работила като бактериолог. Благодарение на този си опит, младата жена получила правото да посещава прочутия университет "Джонс Хопкинс", който завършила през 1930 година, получавайки медицинска диплома. През следващите три години тя продължила своето обучение последователно в няколко различни лечебни институции и междувременно се специализирала в областта на детските болести.

В действие

Александър започнала живо да се интересува от гореспоменатия хемофилен менингит, докато стажувала в прочутата американска болница "Джонс Хопкинс" в началото на 30-те години на 20-ти век. Въпреки че опитите да се използва антисерум, получен от коне, в лечението на коварното състояние, се провалили с "гръм и трясък", дамата не се отказала да се бори срещу пагубното действие на Haemophilus influenzae. В малко по-късен етап и след поредица от експерименти, тя забеляза, че серум, извлечен от зайци, показва чудесни резултати в третирането на пациенти, болни от пневмония. Експериментирайки с различни "заешки" препарати до 1939-та американската успяла да разработи ефективно лекарство срещу хемофилен менингит. До 40-те години на века специалистът продължил да усъвършенства новооткрития метод и така, за кратък период от време, детската смътност от тази инфекция била елиминирана.

Заради своето постижение Александър получила почетна награда от Американската педиатрична академия през 1942-та, както и от болницата "New York Infirmary" през 1956-та.

В по-късен период, проучванията й върху хемофилния менингит я довели до откриването на нови научни хоризонти. В този ред на мисли, Хати осъществила впечатляващ напредък в разбирането на генетичната мутационна природа на бактериите и развиването им на резистентност към антибиотиците. През 1966-та Александър официално се пенсионирала в ролята си на почетен професор в Колумбийския университет. Тя починала от рак, на 67-годишна възраст.

Снимка: Changing the face of medicine

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_4.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлСнимкиСпециалистиИзследванияИсторияЗаведенияНормативни актовеОрганизации