Начало История на медицината Хейл Танър: първата жена лекар в щата Алабама

Хейл Танър: първата жена лекар в щата Алабама

От 1891г. до 26.1901г.

Хейл Танър: първата жена лекар в щата Алабама - изображение

През 1891 г. е истинска рядкост жена да стане дипломиран лекар, но когато Хейл Танър Дилън преминава успешно приемния си изпит в Алабама, дори журналистите от "Ню Йорк Таймс" започват да проявяват интерес. Въпреки че пресата в южните щати се подиграва на идеята, че цветнокожа жена желае да стане медик, "Таймс" отбеляза, че: "Джонсън е преминава този необичайно тежък десетдневен писмен изпит", за да стане: "не само първата цветнокожа лекарка, а първата лекарка като цяло", практикуваща медицина в щата Алабама.

Хейл Танър е родена в Питсбърг, Пенсилвания, през 1864 г. Тя е най-голямата дъщеря в семейството на Бенджамин Тъкър Танър и Сара Елизабет Танър. Хейл е добре образована и като младо момиче се запознава с работата на немалко изтъкнати афроамерикански интелектуалци. Работи с баща си по публикацията „Christian Recorder”, издадена за африканската методистка епископална църква, където работи като пастор.

През 1886 г. Джонсън се жени за Чарлз Дилън. Двойката малко по-късно се сдобива с наследник, но щастливото събитие е помрачено от внезапната смъртна г-н Дилън. Вдовица на 24-годишна възраст, Хейл се завръща да живее със семейството си. Тя решава да започне да учи в медицинско училище. След тригодишно обучение в Женския медицински колеж в Пенсилвания, тя става лекар през 1891 г., завършвайки с пълно отличие.

По време на дипломирането й, бележитият афроамерикански преподавател Буук Т. Вашингтон, основател на института „Tuskegee Institute” в щата Алабама, пише до Woman's Medical College в Пенсилвания с молба да бъде изпратен лекар, който да заеме преподавателска позиция за период от години. Той се надява да се да намери афроамерикански медик, който да обслужва училището и околните му общности. Доктор Хейл Танър Дилън приема офертата на Вашингтон и започва работа през август 1891 г.

Преди да започне новата си работа, обаче, младата д-р Дилън трябва да се изправи пред значителна пречка: да премине успешно държавният приемен изпит в Алабама. Самият факт, че се явява на подобно състезание предизвиква раздразнение сред обществеността в столицата на Монтгомъри. Тя прекарва десет дни на изпита, тествайки ежедневно знанията си във всяка отделна медицинска област. Хората, проверяващи работите й включват директори и водещи фигури на повечето от основните лечебни заведения в САЩ. Дилън им ги впечатлява с отговорите си и се представя блестящо на теста. Ключът към нейния успех е обширната й подготовка, която е натрупана под бдителното око на д-р Букър Т. Вашингтон. Той урежда подготовката на д-р Дилън за изпита. Той изисква съгласието на местен лекар от Монтгомъри - Корнелиус Натаниел Дорсет (първият лицензиран афроамерикански лекар в града) да обучава младата жена.

По време на кратката си работа в „Tuskegee Institute”, д-р Дилън е отговорна за здравните грижи на 450-те ученици, за студентите от 30-те факултета, както и за персонала на училището. В този период лекарката създава учебно заведение за медицински сестри и основава Диспансера "Лафайет", обслужващ потребностите на местните жители. Тя преподава на студентите по два часа всеки ден.

Работата на д-р Дилън „Tuskegee Institute” приключва през 1894 г. След това тя се жени за революционера Джон Куинси Джонсън - африкански методистки епископ и преподавател по математика в института. Двойката се премества първо в Колумбия, Южна Каролина, където преподобният Джонсън заема ръководна позиция в университета „Allen University” - частно училище за цветнокожи ученици. След това семейството се премества от Хартфорд, Кънектикът, в Атланта, Джорджия, а по-късно - в Принстън, Ню Джърси, като преподобният Джонсън придобива бакалавърска степен по теология. През 1900 г. двойката се установява в Нешвил, Тенеси, заедно с трите си деца, а преподобният Джонсън става пастор в църквата Saint „Paul A.M.E.

Доктор Хейл Танър Дилън Джонсън умира от усложнения по време на раждане на 26 април 1901 г. Тя е запомнена както със значителния й принос за доброто здраве и обучение на в жителите на Тускейе, така и с факта, че тя е първата дипломирана лекарка в щата Алабама

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_172.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСнимкиЛайфстайлНовиниСпециалистиЗдравни съветиСтатистически проучванияНормативни актовеСоциални грижиОрганизацииЗаведенияЛюбопитноВидеоТестовеГеографияАнкети