Начало История на медицината Хелън Октавия Дикенс и медицинската й практика в областта на акушерството и гинекологията

Хелън Октавия Дикенс и медицинската й практика в областта на акушерството и гинекологията

От 1935г.

Хелън Октавия Дикенс и медицинската й практика в областта на акушерството и гинекологията - изображение

Доктор Дикенс е първата афроамериканка, приета да се обучава в „Американския колеж за хирурзи” („American College of Surgeons”). Тъй като и двамата й родители трудно се справят с изхранването на семейството си, те настояват дъщеря им да получи добро образование и да се посвети на отлична професионална кариера.

През 1950 г. д-р Хелън Дикенс е първата афроамериканка, приета да се обучава Американския колеж за хирурзи. Като дъщеря на бивш роб, тя се старае да седи на предните места по време на лекциите си в медицинското училище, за да не се притеснява от расистките коментари и жестове, правени от нейните състуденти. До 1969 г. тя става заместник декан по въпросите на малцинствата в Университета в Пенсилвания, а в рамките на пет години, Дикенс увеличава броя на записалите се студенти от малцинствата (от трима на шейсет и четири).

Хелън Октавия Дикенс е родена през 1909 г. в Дейтън, Охайо. Баща й, Чарлс Уорън Дикенс, бивш роб и водоносец по време на Гражданската война, още от 9 годишна възраст е отгледан в семейство на  полковник. Поело само обучението си, момчето решава да носи името Чарлз Дикенс, окрилено от срещата си с известния английски писател. Макар да е "начетено" и да притежава силен интелект, предразсъдъците го ограничават да работи в занаятчийството.

Майката на д-р Дикенс - Дейзи Джейн Дикенс, е домашена прислужница на известното семейство Рейнолдс, занимаващо се с производство на хартия.

Тъй като и двамата й родители се мъчат да се издържат семейството си с нископлатените си работи, те настояват Хелън да получи добро образование, а благодарение на насърчаването им, тя посещава местна десегрегирана гимназия. Млада и убедена във възможностите си, Хелън Дикенс не спира да кандидатства в най-добрите училища и болници, отказвайки да бъде „уплашена” от институциите, предназначени за „бели”. Вдъхновена от постиженията на други афроамериканки, тя се възползвала от практичните съвети и подкрепата на всички свои наставници. Д-р Елизабет Хил, първата афроамериканска лекарка, завършила университета в Илинойс, й помога да се регистрира и да кандидатства в медицинското училище. Хелън Дикенс завършва висшето си образование в същата институция през 1934 г. Тя е единствената афроамериканка сред колегите си.
Дикенс завършва стажантството си в болницата за чернокожи „Provident” в южната част на Чикаго, където често й се налага да лекува изключително бедни пациенти, болни от туберкулоза. Тя е обезсърчена от липсата на чувство за сплотеност сред останалите стажанти, а по тази причина тя веднага се възползва от възможността да се премести на първата си работа в „Virginia Alexander's Aspiranto Health Home” във Филаделфия през 1935 г.

В допълнение към лекарската си практика, д-р Дикенс често се заема и с акушеро-гинекологичното лечение на свои пациентки. Във Филаделфия лекарката също работи в много лоши условия, но тя прави всичко по силите си, за да помага на пациентите си, живеещи в крайна бедност. В един от случаите й тя пристига в дома раждаща жена и открива, че в къщата няма електричество. Тя трябва да премести леглото до прозореца, за да изроди бебето благодарение на уличното осветление.

След шест години работа в "Аспиранто", д-р Дикенс решава да задълбочи обучението си в областта на акушерството и гинекологията. Тя се завръща в болницата за чернокожи „Провидент”, за да специализира в областта на акушерството и гинекологията. През 1943 г. лекарката се омъжва за Прайвис Синклер Хендерсън, който е неин съгражданин. Семейството се премества лекарката започва работа в болница "Харлем" в Ню Йорк. Доктор Дикенс практикува под ръководството на известния хирург д-р Питър Маршал Мъри. През 1945 г. лекарката става доктор на медицинските науки, завършвайки в „University of Pennsylvania Medical School”, а през 1946 г. завършва своята специализация в Харлем. Тя получава сертификат от Американския акушерски и гинекологичен съвет.

Доктор Дикенс се завръща във Филаделфия през 1948 г. като директор на акушеро-гинекологичната болница "Мърси Дъглас", а през 1950 г. става първата афроамериканка, която е член нa преподавателското тяло на „American College of Surgeons”. Към края на медицинската си практика (в края на 60-те години на миналия век), Дикенс преподава в университета в Пенсилвания. През следващите двадесет години тя се издига до професор (през 1985 година).

В грижата си за своите пациенти д-р Дикенс всячески се стреми да избегне някои от проблемите, с които толкова често се сблъсква в акушеро-гинекологичната си практика. Надявайки се да образова младите жени, тя провежда обширни изследвания в областта на сексуалното здраве. Тя използва резултатите от широкообхватното си проучване, за да съветва учениците, родителите и здравните специалисти относно стратегиите за намеса, за да се намали честотата на нежеланите бременности и полово предаваните болести. Тя получава многобройни признания за преподавателската си дейност в областта на сексуално здраве сред младите жени. Дъщеря й, д-р Джейн Хендърсън Браун следва стъпките и практиката на своята майка във Филаделфия.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_82.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСпециалистиСнимкиЗдравни съветиЗаведенияКлинични пътекиАнатомияНормативни актовеОрганизацииЛюбопитноАлт. медицинаИзследванияНаправления в медицината