Начало История на медицината Хепатопротективно и антирадиационно действие на прополиса

Хепатопротективно и антирадиационно действие на прополиса

От 1815г.

Хепатопротективно и антирадиационно действие на прополиса - изображение

Черният дроб вероятно е един от най-натоварените органи в човешкото тяло. Той изпълнява стотици задачи, най-съществената от които е детоксикацията на кръвта. Мудната чернодробна води до умора и токсемия и увеличава риска от различни хронични заболявания.

За фенолите и флавоноидите (открити са 1815 година от Мишел Йожен), които присъстват в изобилие в пчелния клей, се знае, че имат хепатопротективна функция. Доказано е, че различните видове прополис предпазват черния дроб, тъй като те подпомагат антиоксидантната активност.

Прополисът противодейства на хепатотоксичните ефекти на алкохола и намалява уврежданията от парливата течност върху черния дроб при опитни мишки. Пчелният клей е в състояние да "тушира" и уврежданията на черния дроб от парацетамол и тетрахлорометан при оптините мишки.

Антирадиационният ефект на пчелния клей върху организма е доказан през 2010 година. Като антиоксидант, прополисът има мощен ефект, противодействащ на този на радиацията. За това свидетелстват изследвания върху туморни клетки и опитни животни. Прополисът предизвиква процеса апоптоза (клетъчна смърт) в раковите клетки  като по този начин значително намалява възможността за поява онкологични заболявания след пряко облъчване с радиация.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.bee-hexagon.net/files/file/fileE/Health/PropolisBookReview.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлАнкетиЛеченияБотаникаНормативни актовеКлинични пътекиИзследванияНовиниСнимкиФизиологияСоциални грижиСъставкиРецептиПроизводителиДиетиСпортПатологияИнтервютаХранене при...Специалисти