Начало История на медицината Хиперактивна подвижност при сперматозоидите

Хиперактивна подвижност при сперматозоидите

От 1970г.

Хиперактивна подвижност при сперматозоидите - изображение

Едновременно със завършването на капацитацията на сперматозоиди от хамстер в ин-витро условия протичат и други процеси, станали интересни за учените. Мъжките полови клетки демонстрират „камшична” флагеларна дейност, която може лесно да се наблюдава под фазово-контрастен микроскоп. Този процес е наблюдаван през 1970 година от Янагимачи.

След 3-4 часова инкубация под капацитационни условия на културата, най-подвижните сперматозоиди демонстрират енергично "хиперактивно" състояние, характеризиращо се с висока амплитуда на флагеларно огъване, докато в проучванията, посветени на ранните опити за ин-витро оплождане, сперматозоидите се инкубират при некапацитатни условия. Хиперактивността в подвижността на сперматозоидите се наблюдава през стената на яйцепроводите при хамстери, които са близо до момента на оплождане. Експериментът е наблюдаван от Катц и Янагимачи през 1980 година. Повторен е от Демот и Суарез през 1992 година. Тези наблюдения показват, че промяната в дейността на мъжките полови клетки е естествено събитие, което е част от капацитацията, подпомагаща процеса на проникване на сперматозоидите в яйцеклетките. Така мъжките гамети стигат до мястото за оплождане. Процесът е нблюдаван от Шалги през 1992 година.

Въпреки че не е напълно изяснено точното функционално значение на хиперактивирането на сперматозоидите, значителната промяна в подвижността може да бъде добър индикатор за стартирането на капацитацията у сперматозоидите. Въпреки това, хиперактивиране може да се появи и при условия, които не способстват капацитация. Когато сперматозоиди от хамстер се инкубират в отсъствие на серумен албумин и вещества, отделящи се от discus proligerus, след 3-4 часа те започват да проявяват свръхактивен мотилитет (координирано движение), идентичен с този, наблюдаван при капацитационните процеси. Въпреки това, третираните по този начин сперматозоиди нямат оплодителна способност, не се подлагат на спонтанни акрозомни реакции и не могат да оплодят яйцеклетки.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.reproduction-online.org/content/124/2/181.long

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниЛюбопитноЗдравни съветиАнатомияМедицински изследванияЛайфстайлФизиологияНормативни актовеТестовеЛеченияРецептиСпортДиетиХранене при...БотаникаСпециалистиЗаведенияСнимкиАнкетиКлинични пътеки