Начало История на медицината Хирургически инструменти за кръвопускане

Хирургически инструменти за кръвопускане

От 1799г.

Хирургически инструменти за кръвопускане - изображение
Докато някои исторически източници описват лечението чрез кръвопускане, представяйки теоретични аргументи относно това дали процедурата е болезнена, или не, почти не са съхранени описания на хирургическите инструменти, с които са се извършвали манипулациите. Преди деветнадесети век, човек можел лесно да открие илюстрации на инструменти за кръвопускане (например в учебници по хирургия и енциклопедии, като тази на „Дидро”, в сборници на хирургични инструменти, написани от хирурзи). Описанията за съжаление дават оскъдна информация за това къде, кога и как са били изработвани медицинските сечива. 
 
Повече данни за инструментите за кръвопускане са съхранени от деветнадесети век. Пособията са се използвали най-вече от бръснар-хирурзите, лекарите и лекарите по дентална медицина. Лечебните инструменти се произвеждали от ковачи, златари и ножари. Тези квалифицирани майстори обикновено оставяли малко записки за тяхната работа, а уменията се предавали от поколение на поколение. Тъй като впоследствие търсенето на хирургически инструменти увеличило, специализираните майстори започнали да се рекламират като  “Cutler and Surgical Instrument Maker” (съкратено “Cutler and Scissor Grinder”).
Сред най-ранните сборници / каталози на хирургически инструменти, написани на пишеща машина (ползвали се само от специализирани издателства), а не направени на ръка от хирурзи (за обучение на хирурзи) е колекцията на Джон Савини. Тя съдържа гравюри, представящи най-модерните и одобрени инструменти, използвани в хирургичната практика на Лондон до 1799 година. Тези трудове са последвани няколко десетилетия по-късно от брошурите и каталога от 1831 година, принадлежащи на известния производител на инструменти Джон Вайс. От 1840 година Вайс, Шарие (от Париж) и няколко други майстори на инструменти формирали компания за производство и доставки на медицинските консумативи.
 
Макар че съществуват съвсем малко фирмени търговски каталози, датиращи от 1840, 1850 и 1860 г., големият приток на подобни средства за реклама истински набира сила след 1870. Търговските каталози, превърнали се в основен източник на информация за новите хирургични инструменти от деветнадесети век, предоставят на съвременните историци на медицината ценни рисунки и кратки описания, показващи механизма на изработка, материала, цените и патентния статус. За повече подробности относно инструментите от деветнадесети век учените се обръщали най-вече към брошурите и статиите в медицински списания. Тези източници осигуряват най-детайлни описания за това как са били направени инструментите, как са се използвали, защо са били измислени. За немалко американски медицински инструменти описания могат да се открият в Патентното ведомство на САЩ.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://allthebookx.com/viewbook.php?bookid=41981

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаСнимкиСпециалистиЛеченияМедицински изследванияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...НовиниФизиологияАлтернативна медицинаОрганизацииНормативни актовеСпортБотаникаДиетиКлинични пътекиЗаведенияИнтервюта