Начало История на медицината Хирургична процедура от 1893 година, осъществена с инхалатор на Хасбрук

Хирургична процедура от 1893 година, осъществена с инхалатор на Хасбрук

От 1983г.

Хирургична процедура от 1893 година, осъществена с инхалатор на Хасбрук - изображение

Д-р Фердинанд Хасбрук е създателят на специализиран инхалатор за прием на анестетици. Той е бил част от медицинския екип, който е извършил тайна орална хирургична интервенция на президента Гроувър Кливланд, който е заболял от за рак на небцето през 1893 година.

Президентът Кливланд и неговите съветници са били загрижени, че знанието на обществеността за неговата диагноза и състояние би могло да навреди и да засегне нестабилна икономика и политическата обстановка в Америка. След внимателно планиране, операцията се провела на яхта под предлог, че е круизна почивка.

Д-р Хасбрук е зъболекар, роден в Ню Йорк. Той се е погрижил да достави упойката на борда на плавателния съд и е провел екстракцията на зъбите на Кливланд, като за целта е използвал собствения си инхалатор. Не се знае единствено как зъболекарят успял тайно да внесе на яхтата упойката, предназначена за хирургическата процедура.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/10/modified-hasbrouck-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеЛеченияКлинични пътекиНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...Направления в медицинатаОрганизацииБотаникаИнтервютаЗаведенияИзследванияЛайфстайл