Начало История на медицината Хирургичните достижения и нововъведения на Албуказис

Хирургичните достижения и нововъведения на Албуказис

От 936г. до 1013г.

Хирургичните достижения и нововъведения на Албуказис - изображение

В много аспекти Албуказис е лекар, който изпреварва времето си. Много хирургични техники и нововъведения, които обикновено се приписват на по-късни хирурзи, всъщност са измислени и описани за първи път от него. Последният том на Al-Tasrif, посветен на хирургията, е велико постижение на средновековната медицина. Това е първия самостоятелен хирургичен трактат, написан толкова подробно и систематично. Той включва много рисунки на хирургични инструменти, повечето от които са изобретени от самия Албуказис, както и пояснение на тяхната употреба. Ал-Захрауи е първия медицински автор, който предлага илюстрации на хирургични инструменти. Рисунките в трактата му са близо 200 и включват депресор за език, клещи за вадене на зъб, катетър, сложни акушерски инструменти и много др.

Kitab al-Tasrif

Страници от латинския превод на Kitab al-Tasrif на Жерар от Кремона от XII век

Разнообразието от описани хирургични процедури е удивително. В своя трактат Албуказис коментира кръвопускането, акушерството и гинекологията, лечението на рани, ваденето на стрели и наместването на кости при леки и по-сериозни фрактури. Той също така налага употребата на антисептици при обработването на рани и кожни наранявания; използва медицински конци, направени от животински черва, коприна, вълна и др.

Албуказис е пионер в пластичната хирургия и извършва много пластични операции. Той полага много от основните принципи в това направление на хирургията, и то още през XI век. Например той е първия, който използва мастило, за да маркира местата на разрезите, което е стандартна практика и при днешните пластични хирурзи. Той описва техниките за извършване на мамопластика за намаляване на размера на големи гърди, както и операции за лечение на гинекомастия (доброкачествено образование в мъжките гърди), която се използва и до днес.

Той описва в детайли наранявания на костите и ставите и дори споменава фрактури на носните кости и прешлените. Албуказис описва "Метода на Кохер" за наместване на рамо, години преди Кокер да се роди. Също така, той описва позицията на Валхер в акушерството, много преди Валхер, както и връзването на кръвоносни съдове, почти 600 години преди Амброаз Паре да върже собствената си темпорална артерия, за да облекчи главоболието, от което страда.

Албуказис описва използването на каустика в хирургията, както и подробна операция на сливиците, трахеотомия и краниотомия, извършени върху мъртъв зародиш.  

Той също така описва как да се използва кука за вадене на полип от носа, предшественик на т. нар. Брахерова круша за правене на клизма на деца и как да се използват метална спринцовка и спекулум за вадене на камъни в пикочния мехур.  

Албуказис е първия, който подробно описва класическата операция за премахване на рак на гърдата, литотрипсия за отстраняване на камъни в пикочния мехур, и техники за оперативно махане на кисти на щитовидната жлеза.

Той обяснява разликите между затваряне на първична и вторична рана и санацията (почистване и изрязване на некротиралата тъкан) преди зашиването.

Албуказис проявява специален интерес към офталмологичната хирургия и разполага с голям асортимент от хирургични инструменти за лечението на почти всяко нарушение на клепача. Описва различни патологични състояния като ентропия, ектопион, трихиаза, симблефар.

Албуказис дава своя принос и във фармакологията – той е първия, който приготвя лекарства чрез сублимация и дестилация. В 28-я том той предлага на читателите си много рецепти за лекарства, които се използват и днес, и коментира подготвянето на различни билки за полифармакологична употреба. При операциите си Албуказис използва анастезия под формата на летливи ароматни препарати от наркотични и приспивателни вещества, които държал над лицето на пациентите, преди интервенцията.

В гръко-римския свят най-великият хирург е Гален. Но повечето специалисти по хирургия са съгласни, че уменията на Гален, както и достиженията му в тази област, са надминати от Албуказис. Несъмнено той може да се определи не само като бащата на съвременната хирургия, но и като най-великия средновековен хирург в мюсюлманския свят.

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източници: 1. http://www.summagallicana.it/lessico/a/Albucasis.htm#Al-Zahrawi

2. http://www.greekmedicine.net/whos_who/Albucasis.html

снимки: greekmedicine.net; summagallicana.it

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаКлинични пътекиЛайфстайлЛюбопитноСпециалистиСнимкиНовиниОрганизацииЛеченияНормативни актовеЗаведенияИнтервютаИзследванияЗдравни съвети