Начало История на медицината Хирургия в келтската медицина

Хирургия в келтската медицина

От -100г.

Хирургия в келтската медицина - изображение

Келтите представляват своеобразна смесица от 7 различни племена. Те са следните:

1. "Belgae"- живели в южната и западната част на Великобритания и Галия по време на инвазията на Цезар.
2. "Brigantes" - живели в централната част на Стануик, Северен Йоркшир и Северен Ридинг.
3. "Cantii"- живели в южна Великобритания. Техните познания по хирургия са най-напреднали.
4. "Catuvellauni" - това е едно от най-силните и войнствени келтски племена, живяло в Хертфортшиър. То е претопява народа на триноватите в Есеск, чиито център е в Колчестър.
5. "Iceni" – живели в Съфолк и Норфолк.
6 "Parisi"- живели на изток от Петурия през 200-100 г. пр. Хр. Произхождат от североизточните равнини на Галия.
7. "Trinovantes"- живели в Есекс.

Келтите са майстори в приготвянето на лекарства и владеят до съвършенство определени хирургически процедури. Сред тях са дори и сложни манипулации като трепанацията на черепа. Открити от археолози черепи свидетелстват не само, че пациентите са оцелявали сред подобна намеса, но и са живели години след процедурата.

Познанията по хирургия в келтската медицина датират от най-ранни времена - съществуват исторически доказателства, че са се извършвали сложни процедури като трепанация. На остров Бют (Шотландия) е открит череп с направени дупки. Историческият артефакт датира от бронзовата епоха и свидетелства за високото ниво на келтските хирургически процедури.

Друг пример за развитието на келтската медицина е откритието на гробница на лекар, в която са положени и хирургични инструменти. Счита се, че произходът на медика е по-скоро британски, отколкото римски, защото инструментите му са изработени от желязо, а не от брозново-желязна сплав (повече за хирургичните инструменти, използвани в римската медицина може да видите тук).
Тринадесетте открити инструмента позволяват на хирурга да извършва процедури включващи изрязване, прибиране, извличане и дисекции.

Впоследствие е открит череп на тринадесет годишно дете в Ирландия. Археолозите предполагат, че е от раннохристиянския период. Тази находка е пример за средновековните лечебни методи на келтите, чиито наследници са днешните ирландци.

Късните ирландски правни текстове потвърждават, че определени хирургически процедури действително са се извършвали в Ирландия. Описано е че лекарят може да предизвика кървене, осъществявайки своето лечение, но ако по това време засегне става, сухожилие или предизвика друга вреда, той задължително трябва да поеме разходите за лечението на пациента и да заплати глоба.

В Уелс, Шотландия и Ирландия се практикува и наместване на счупени кости още от средновековния период. Подобно на шаманите и народните лечители хората, наместващи кости имат собствена техника, която е утвърдена в продължение на стотици години. Те практикуват своите занимания, паралелно с други медицински дейности.

През 20ти век учителите, ковачите, каменарите, акушерките и дърводелците са сред хората, които имат право да наместват кости и биват посещавани от бедни и богати пациенти. Масажът, правилното наместване на засегнатата част на крайника и изграждането на доверие в собствените умения са основни за практикуващите тази процедура.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.packrat-pro.com/celts/celtstudy.htm
2. http://bmssancientcivilizations.wikispaces.com/Celts

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛайфстайлНормативни актовеНовиниСпециалистиЗаведенияСнимкиЛюбопитноЛеченияИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиМедицински изследванияЗдравни съветиНаправления в медицинатаТестовеАлтернативна медицинаСоциални грижиОбразованиеПроизводителиСпортОткритияЛичностиБотаника