Начало История на медицината Хуана Кастилска-Лудата, която няколко месеца разнася ковчега на своя съпруг

Хуана Кастилска-Лудата, която няколко месеца разнася ковчега на своя съпруг

От 1479г. до 1555г.

Хуана Кастилска-Лудата, която няколко месеца разнася ковчега на своя съпруг - изображение

Кралица Хуана I Кастилска (1479-1555) е известна още като "Хуана Лудата". Въпреки прякора си, лудостта на кралицата често е поставяна под въпрос, защото изпращането й в манастир може да е предимно по политически причини. Въпреки това Хуана определено е страстна жена, която се влюбва до лудост в съпруга си и продължава да го гали и целува дори след смъртта му.

Хуана е родена на 6 ноември 1479 г. и е втора дъщеря на кралица Изабела I Кастилска и крал Фердинанд Арагонски. Техният брак обединява Испания. Хуана е избухливо, плачещо бебе, което постепенно се превръща в мрачно и плашливо дете. Тя е предразположена към честа промяна на настроенията и меланхолия и предпочита самотата. Отчуждеността й често е бъркана с кралска гордост и надменност.

Хуана КастилскаХуана е интелигентна, сериозна, трудолюбива и набожна и чете много книги. Може да говори свободно латински, танцува изящно и свири на клавикорд и китара. По характер се е метнала на своята баба по майчина линия – лудата Изабел Португалска. Е, както знаем, крушата не пада по-далеч от дървото.

На 16 години Хуана е сгодена за Филип Австрийски Красивия, единствен син на император Максимилиан I. През 1496 г. флота с около 22 000 човека придружават Хуана в Нидерландия (географската област). След опасен месец по море и 3 потънали кораба, принцесата акостира на пристанището, страдаща от тежка морска болест и простуда. Филип не бърза да посрещне булката си; при първата им среща обаче и двамата се влюбват от пръв поглед. Въпреки че не говорят езиците си и не се разбират, веднага заповядват на най-близкия чиновник да ги бракосъчетае. Той още не е приключил със сватбената церемония, когато двамата изчезват зад вратите на спалнята и се отдават на любовни страсти.

Влечението на Филип (който отговаря на описанието на "Чаровния принц") към Хуана е предимно плътско, но тя е наистина влюбена в него. На 18 години той вече е владетел на Нидерландия, която наследява от майка си – Мария Бургундска Богатата. Животът му се състои от пиене, ядене и преследване на жени и няма намерение да го променя дори след сватбата с Хуана. Поведението му и неговите флиртове карат Хуана да изпада в гневни изблици на ревност.

Двамата често се карат. Тя е раздразнителна, емоционална, докачлива и често сменя настроенията си. Страда от депресия и получава нервни припадъци. След всеки скандал Филип наказва Хуана, като избягва спалнята й с дни. Тогава тя плаче по цяла нощ и си удря главата в стената. Въпреки ужасното му и непочтено поведение, Хуана остава влюбена във Филип до последния му ден… че и отвъд.

Между 1497 и 1500 г. умират братът и сестрата на Хуана – Хуан и Изабел – както и сина на Изабел, което превръща Хуана в единствен престолонаследник на Испания, Мексико, Перу и Карибските острови. Поради тази причина през 1502 г. Хуана и Филип отиват на гости в Испания. Престолонаследницата е посрещната топло от баща си, но майка й остава студена като камък. Това засилва истерията й. Филип прекарва шарка, а и животът в испанския кралски двор му се струва скучен. Той иска да си ходи, тя не. След един скандал Филип оставя бременната Хуана и тръгва за родината си. Младата кралица буквално обезумява и пожелава да го последва веднага на кон, но майка й я заключва в замъка Ла Мота.

Испанските суверени се надяват, че дивите изблици на Хуана и изпълненията й се дължат на бременността й, но след раждането на малкия Фердинанд, тя обезумява още повече. Тя крещи на слугите и псува чиновниците. Иска да се завърне възможно най-бързо при своя съпруг, но не може поради междуособиците, възникнали между Испания и Франция. В една ноемврийска нощ Хуана напуска замъка полуоблечена. Но железните порти са затворени пред нея, тя се впива в решетките и крещи и изрича обиди докато изтощението не я поваля. Отказва слугите да я предпазят от острия студен вятър. Хуана дори заплашва епископа със смърт и мъчения, заради задържането си. После започва да сипе обиди по адрес на майка си.
Накрая кралица Изабела и крал Фердинанд пускат дъщеря си да се върне при съпруга си. Тя оставя в Испания сина си и се връща във Фландрия през април 1504 г. Хуана открива, че Филип си е взел наложница и при един скандал отрязва дългата коса на жената. Филип я удря и тя се оттегля в стаята си за няколко дни.

След това Хуана започва да използва любовни отвари и други магически средства, приготвени от прислужничките й от мавърски произход. С отвращение Филип нарежда момичетата да бъдат освободени, а Хуана е затворена в стаята си. Тя отговаря с гладна стачка. При нервните си изблици бие хората около себе си с пръчка.

През ноември 1504 г. Изабела I Кастилска умира и Хуана е обявена за кралица на Кастилия. Баща й бива провъзгласен за неин наместник. Същевременно Филип и Фердинанд поотделно се опитват да убедят Хуана да им прехвърли управлението.

През 1506 г. Хуана и Филип заминават за Испания, за да предявят претенции към престола, но впоследствие Филип и Фердинанд се опитват да докажат, че тя е неспособна да управлява.

Внезапно Филип се разболява тежко и само за 6 дни красивият принц умира на крехката възраст от 28 години. Отново бременната Хуана не се отделя от смъртния му одър. Кончината на любимия й съпруг още повече нарушава психическото равновесие на и без това лабилната кралица. Тя се отдава на скръбта и отказва да се отдели от тялото на Филип, като продължава да го милва и целува. След това събитие, състоянието й само се влошава.

Според някои хора Филип е отровен от Фердинанд Арагонски, като вероятно в това се е съмнявала и самата Хуана.

Временно балсамираното тяло на Филип е положено в манастир близо до Бургос. Според слуховете лудата кралица всяка нощ отваряла ковчега му, след което прегръщала мъртвия си любим. Но историческите извори твърдят, че тя го прави само веднъж – 5 седмици след смъртта му, след разпространението на слуха, че тялото на Филип е откраднато. Когато слугите махнали тъканите, с които бил увит любимия й, тя започнала да целува краката му. Наложило се да я отделят със сила от ковчега.

Бургос бива поразен от заразно заболяване и Хуана решава да се премести в Торквемада. Тя иска да вземе със себе си и ковчега с тялото на Филип, защото мястото е на път към Гранада, където щели да положат съпруга й за вечни времена. Тогава Хуана отваря ковчега за втори път, за да се убеди, че тялото е там. Пътува само нощем, а през деня почива в манастири, избягвайки метосите. През януари 1507 г. ражда сама, отказвайки помощта на акушерките. След 4 месеца отново тръгва на път и при една свирепа буря, тя отново отваря ковчега, за да погледа вмирисаните разлагащи се останки на Филип. След това отсяда в едно селце, като не се отделя от ковчега. При вестта, че баща й се е завърнал от Неапол, Хуана отваря ковчега за четвърти път, след което се отправя да се срещне с него.

След завръщането си Фердинанд заключва Хуана в замъка Тордесилас и отново поема управлението като регент. Тъй като четири от децата на Хуана остават в Нидерландия, тя се впива със зъби и нокти в най-малката си дъщеря – нейния последен спомен за Филип. Тя смята, че Филип й говори чрез Каталина и я пази ревностно. На детето е позволено единствено да гледа през прозореца, защото никой не смее да отведе Каталина далеч от истеричната й майка.

След смъртта на Фердинанд през 1516 г., синът на Хуана, Чарлз, пристига от Нидерландия, за да потърси правата си над престола. Той посещава първо майка си, която живее с Каталина в кула над река Дуеро. Момиченцето, вече на 10 години, носи дреха от овча кожа. Хуана се храни единствено с хляб и сирене и отказва да яде в присъствието на други хора.

Хуана надживява съпруга си с цели 50 години. Често тя отказва да сменя дрехите си и спи на пода. Каталина напуска кулата около 1525 г., когато се жени за братовчед си крал Джон III Португалски. Хуана умира на 13 април 1555 г. на 75 години. Но поне в смъртта си тя се събира с любимия си Филип – те са положени заедно в Кралския параклис в Гранада.

Историците все още спорят дали Хуана наистина е луда, или просто така е било удобно на баща й, съпруга й и сина й, които предявяват интерес към испанския престол. Въпреки нервните й сривове, депресията, истерията и гневните изблици, ако Хуана наистина беше луда, дали щяха да оставят в ръцете й едно невръстно дете? От друга страна, тя много прилича на баба си по майчина линия – Изабел Португалска, която също е наричана Лудата. Странното поведение е типична черта на рода.

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

4.5, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://madmonarchs.guusbeltman.nl/madmonarchs/juana/juana_bio.htm

снимки: wikipedia.org; historiaespana.es

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История