Начало История на медицината Челюст от щука и драконова кръв - част от английските рецепти за здраве от 18-ти век.

Челюст от щука и драконова кръв - част от английските рецепти за здраве от 18-ти век.

От 1701г. до 1784г.

Челюст от щука и драконова кръв - част от английските рецепти за здраве от 18-ти век. - изображение

Повечето хора гледат на древните книги като на извор на изгубена мъдрост. И повечето пъти това наистина е така. Благодарение на изписаното слово ние сме способни да надникнем в живота на хора, загинали преди стотици, дори хиляди години. Но понякога пожълтелите страници не съдържат изгубени технологии или философски разсъждения, а рецепти за супа или домашни лекове срещу настинка.

Филипа Мъли е най-обикновена жена от Англия, която през 2009-та година поема ангажимент да разтреби къщата на починалата си леля. Тя прави това не заради артефактите в необитаемото жилище, а от роднинска любов. Докато разтребва книжата в една от стаите, британката попада на пожълтяла и окъсана книга в един от куповете с томове.

Първоначално Мъли смята да изхвърли вехтата находка, но надписите по корицата привличат окото й. Тя с изумление установява, че датата на издаване на четивото е 1784-та година. Затова домакинята решава да прибере пожълтялата книга в дома си и да я покаже на експерт. Насреща се отзовава местният архивист - Оливър Милър, който смята - че текстовете в книгата са уникални народни и лекарски рецепти от самото начало на Новото време.

Книгата няма заглавие, но на корицата освен датата е изписано името „Томас Слап“. Вероятно така се е казвал човекът, съставил сборника, но Милър е категоричен, че някои от текстовете датират към 17-ти век. В четивото са събрани около сто рецепти за лечение на всевъзможни болести и неразположения, като приготвянето на церовете са необходими както най-обикновени храни от бита като лук и свинска мас, така и редки суровини като един вид специфичен секрет от кит и вещество, наречено „драконова кръв“.

Според Оливър Милър книгата на Томас Слап е сборник от рецепти, които имат разнороден произход. Някои са написани от знахари, други - от най-обикновени домакини. Повечето от текстовете са с правописни грешки и неправилна лексикална конструкция. Някои от лековете са озаглавени, като носят названия от рода на: „Подсилващите таблетки на госпожа Делафонтен“ или „Страхотна рецепта против хемороиди“.

Въпросната рецепта на госпожа Делафонтен е типичен пример за народните лекове, описани в книгата. Според наръчника трябва да се смесят оцет, захар и стрита на прах челюст от щука. Полученият прах се смесва и изсушава за едно денонощие, след което се оформя на малки таблетки. Авторът смята, че добавката трябва да се пие ежедневно в продължение на 9 дни, като ползващия трябва да консумира по три таблетки един час преди хранене.

Друга интересна рецепта е за лек срещу настинка. В него са включени някои храни с антисептично действие - лук и пчелен восък. Други съставки нямат аналог или обяснение. Такава е „драконовата кръв“, от която се слага съвсем малко в края на рецептата.

Според Оливър Милър лековете от книгата не трябва да се взимат на сериозно, а да се разглеждат като прозорец към миналото на Англия. Четивото не само е интересно и съдържа живи примери за народната медицина на острова, които са на няколко века, но и показва кои са най-често срещаните тогава болести и как местните се опитват да се преборят с тях.

Книгата е продадена на частно лице през 2009-та година. Според Филипа Мъли цената е абсолютно заслужена, тъй като текстовете вътре са изключително интересни. Самата тя не е опитала да изпълни нито една от рецептите, тъй като се е страхувала да не повреди артефакта, прелиствайки неговите страници.

Редактор: Георги Динев

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.dailymail.co.uk

Снимки: www.playbuzz.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЗдравни съветиИсторияЛюбопитно