Начало История на медицината Чесън и холестерол — пробивът през 1992 година

Чесън и холестерол — пробивът през 1992 година

От 1992г.

Чесън и холестерол — пробивът през 1992 година - изображение

Mедикът д-р Редж Сейнър през 1977 година е поканен на важно медицинско събитие - конференция в Кеймбридж, посветена на "добрия" холестерол HDL. Тя се оказва важна част от книгата на лекаря - "Чудото на чесъна".

По време на събитието лекторът д-р Кастели от САЩ обсъжда опасностите от ниското ниво на HDL. За съжаление по това  време медицината все още не е в състояние да предложи друг тип терапия, освен драстична смяна на хранителната диета, която, както става ясно впоследствие, невинаги дава особено добри резултати.

След като се завръща в лабораторията си в Шефийлд, с помощта на екипа си, д-р Сейнър разработва метод за измерване нивото на HDL в кръвта. По това време това съвсем не е лека задача. Изискват се целенасочени усилия, а процесът отнема много месеци. В този момент медикът разговаря с професора по биохимия в Шефийлдския университет Уолтър Бартли. Учените обсъждат изследванията върху луковите растения на д-р Сейнър. Медикът споделя предположението си, че активната съставка в лука и чесъна, действаща положително на хората, е алицинът. Професорът оборва със спокоен тон аргументите на медика. Той е на мнение, че серните елементи в двете растения са източникът на полезните резултати. Според професор Бартли не е възможно алицинът да остане активен, преминавайки през устата на хората.

Пробив в изследванията е направен през 1992 година. Именно тогава д-р Сейнър и колегите му проучват ефекта на чеснови капсули с търговска марка "Кардиомакс". Хранителната добавка е тествана върху доброволци, приети в болница. Някои от тях са поразени са попаднали в болница вследствие на сърдечен инфаркт, други имат високо кръвно, а двама са с диабет. Нивото на кръвните показатели на HDL и LDL категорично показва, че пациентите в бъдеще са застрашени от кардиологични заболявания. Болните за известно време са подложени на хранителна диета, за да се редуцира нивото на холестерол. Повечето от пациентите вземат медикаменти със същата цел. За съжаление резултатите са силно обезсърчаващи – кръвната им картина остава все така недобра.

Преди болните да се заемат с приема на чеснови капсули, всяка седмица в продължение на 30 дни те преминават през кръвни тестове. Все пак, на медиците са нужни солидни факти, с които да се сравняват резултатите. След месец, прекаран в ежедневен прием на 1 чеснова капсула, добрите резултати са на лице.

Във втория месец от терапията те приемат по две капсули дневно, а ефектът е дори по-добър. През следващия месец капсулите стават 3, а ползата за болните е изключително окуражаваща. Нивото им на LDL се понижава с почти 10%. В резултат общото ниво на LDL се връща в безопасните стойности. Освен това – още една отлична новина – нивото на HDL се увеличава значително. Месец след като болните спряха да приема на чеснови капсули, резултатите им все още не са се върнали до нивата отпреди стартирането на терапията.

Действието на чесъна и неговия братовчед лука стават модна тема за изследване в научните медицински среди. По запомнящи се са резултатите на лекарите д-р Джейн и д-р Вайъс. Те проверяват действието на двата лечебни зеленчука върху сърдечносъдовите заболявания. Те констатират почти идентични промени като д-р Сейнър, само че двама лекари дават на болните не само чесън, но и лук.

Друг изследовател, д-р Агусти, дава терапевтично на петима свои пациенти сок от чесън. Медъкът е възхитен от 30% понижение на нивото на "лошия" им холестерол. След като спират приема на растението, са нужни 2 месеца, за да се възстанови първоначалното му ниво. В Шефийлд са направени същите открития.

Друго изследване проследява нивото на холестерола в три пациентски групи. Първата от тях обхваща хора, които цял живот се въздържат от употреба на чесън по религиозни подбуди. Нивата на холестерол в тази група са най-високи. Във втората нивата са средно със 17% по-ниски: тези пациенти консумират малки количества от лечебния зеленчук. За сметка на това третата пациентска група, която консумира безпроблемно чесън, се радва на най-ниските стойности — с цели 25% по-ниски в сравнение с първата.

Петгодишното проучване на Световната здравна организация, проведено през 1978 г., обхващащо десет хиляди доброволци от три страни, докладва за любопитни резултати по отношение на ефектите на медикамент, на име "Клофибрат". Той се използва в практиката за редуциране на холестерола и отражението му върху размерите на смъртността. Резултатите няма как да са по- категорични: Заключенията за всеки 1% редуциране на холестерола рисковете от инфаркт на миокарда намаляват с 2%. Холестеролът се понижава с 12%, а това, съгласно очакваното, следва да доведе до осезаемо намаляване на риска.

В Индия професор Бордия също сравнява понижаващия нивата на холестерола ефект на "Клофибрат"  спрямо този на чесъна. Стига до извода, че вторият е по-ефективен. В началото на 60-те години д-р Сейнър също аз участва в изследвания с лекарството "Клофибрат". Холестеролното ниво на пациентите, приемащи лекарството, действително спада. Тогава немалко медици решават, че в неговото приложение се крие отговорът на всичките ни проблеми, обвързани с този въпрос. За съжаление, след няколко години употребата на препарата се преустановява, тъй като лекарството има  твърде много нежелани ефекти. Чесънът, от друга страна, предизвиква такива проблеми. Вземан в нормално количество, зеленчукът не само, че отърва хората от високото холестеролово ниво, но и осигурява приятна подправка към менюто.

Бордия дава храни, богати на холестерин на зайци. В резултат на това нивото на лошия им холестерол на дългоухите "пациенти" започва да се увеличава, а на добрия — да спада. Това не изненадва изследователите — това се случва всеки ден с милиони хора по света. Те просто включват в менюто си твърде много наситени мазнини. Но когато гризачите започват да приемат етеричното масло от чесън, резултатите се променят в полза на добрия холестерол.

Още по-добро впечатление прави следното. Контролната група зайци, които не приемат масло от чесън, имат изключително затлачени кръвоносни съдове. За сметка на това артериите на онези, вземащи етерично масло от зеленчука, са доста по-чисти. Това са прекрасни вести за хората, консумиращи всекидневно големи количества мазнини, създаващи високите нива на холестерол. Резултатите от опитите с пухкавите гризачи демонстрират, че артериалните отлагания в телата ни ще забавят доста ритъма си, а процентът на инфарктите на миокарда ще намалее.

По статията рботи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: "Чудото на чесъна", Редж Сейнър

Снимка:

 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЗдравни съветиРецептиХрани и ястияХранене при...СнимкиДиетиАлт. медицинаЛайфстайлБотаникаСъставкиВидеоЗдравни проблемиНовиниФизиологияСпортЛеченияТестовеИзследвания