Начало История на медицината "Свети Лука" – английското лечебно заведение за душевно болни, създадено през 1750 година

"Свети Лука" – английското лечебно заведение за душевно болни, създадено през 1750 година

От 1750г. до 1899г.

"Свети Лука" – английското лечебно заведение за душевно болни, създадено през 1750 година - изображение

Лечебното заведение за душевно болни "Свети Лука" е основано през 1750 г. от лондонски филантропи, за да може тази уязвима група пациенти, които най-често са бедни, да получи подходящо лечение. Болницата носи това име, тъй като е построена близо до улица "Saint Luke". Допреди това, единственото убежище за бедни и душевноболни в Лондон е болница "Bethlem Hospital", но списъците с чакащи да бъдат приети в нея са дълги, а частните институции не са по джоба на повечето хора. Роднините на пациентите, лежащи в "Bethlem Hospital" имат право да посещават близките си само на официални празници.

След създаването на болница "Свети Лука" в сила действа едно основно правило – пациентите на лечебното заведение не бива да контактуват с външни лица. Въпреки строгата дисциплина и правилата, лечебното заведение е изключително посещавано. В болницата се лекуват дори пациенти от Европа и Съединените щати. За тези факти историците съдят по писмените коментари в книгите за похвали и сигнали, оставени от посетителите и роднините на пациенти в периода между 1829 и 1891 година.

Сред тези "обикновени" посетители е самият Чарлс Дикенс, който след визитата си на 15 януари 1858 г. пише: "Много се радвам на големите подобрения в болницата, въпреки трудностите и предизвикателствата, отличното поведение на присъстващите, както и благоприятното отношение на администрацията, е на лице". Посланието може да се види от изображението по-горе.

В книгата за посетители на болницата може да се открие и посланието, свидетелстващо за посещението на социалния реформатор Елизабет Фрай (от изображението по-горе). Нейното много подробно написано послание е от 7 април 1831 година. Тя съобщава за материалните подобрения, направени след последното й посещение в женското отделение. Освен това тя споменава за любезното и човешко отношение към пациентите. Тя отправя предложения към ръководителите на болницата: "Мисля, че положително влияние на тези хора ще окажат книгите със забавно съдържание… много е важно умът и вниманието на пациентите да бъдат ангажирани, доколкото това може да се постигне".

Въпреки това, тя коментира и някои недостатъци, включително "мръсните пациенти", които нямат дрехи, а това е: "недостатък, от който можех само да се натъжа, тук не ставаше дума дори за липсата на благоприличие…  сламата би могла да раздразни изключително много кожата на пациентите".

В заключение можем да кажем, че болница "Свети Лука" функционира до края на 18 век, а наличната информация за работата и дейностите в лечебното заведение предоставя на медицинските историци още една гледна точка и любопитна перспектива за лечението на психично болните в този период.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник и снимка http://blog.wellcomelibrary.org/2015/05/the-great-and-the-good-visit-the-asylum/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииИсторияНовиниЛайфстайлНормативни актовеЗаведенияСнимкиИнтервютаЛюбопитноОрганизацииЗдравни съветиКлинични пътекиСоциални грижиАптекиЛеченияАнкети