Начало История на медицината "Хранителният режим на кралица Изабела" – средновековната творба, касаеща поддържането на доброто здраве, 1 част

"Хранителният режим на кралица Изабела" – средновековната творба, касаеща поддържането на доброто здраве, 1 част

От 1309г.

"Хранителният режим на кралица Изабела" – средновековната творба, касаеща поддържането на доброто здраве, 1 част - изображение

През по-късната част от периода на Средновековието англичаните всячески се стремели да се грижат добре за здравето си, придържайки се към написаното в определени хранителни режими и медицински текстове със съвети за лечението на определени заболявания. Освен това, през този период хората са разчитали и на добрата репутация на медицинските професионалисти, основана на систематичното им обучение. Въпреки това, когато се налагало да се вземе решение, касаещо поддържането на доброто здраве, хората често разчитали и на препоръките на своите семейства, приятели или други авторитетни личности.

Именно на писмения труд на такава авторитетна личност ще бъдат посветени следващите редове. Тя се казва Изабела Френска, наричана Изабела Красивата и Изабела Вълчицата (ок. 1295 – 22 август 1358). Тя е френска принцеса и кралица на Англия, омъжена за крал Едуард II. Творбата й, наречена "Хранителният режим на кралица Изабела", е любопитна, не само защото насочва вниманието на читателите към личността на кралицата. В писмения си труд, Изабела имала прекрасната възможност да използва положението си, подчертавайки убедително представите на Средновековието за доброто здраве, преподавани в най-известните медицински училища в Европа. Изглежда кралицата (освен с прозвището си Изабел Красивата) е била достатъчно разсъдлива и интелигентна, за да може да въздейства на народа си, призовавайки го да се грижи добре за своето здравето.

Нека поговорим за "Хранителния режим на кралица Изабела"

Творбата е кратко ръководство, касаещо поддържането на доброто здраве и борбата с болестите. Книгата е организирана в пет отделни части, посветени на мозъка, очите, гърдите, сърцето и стомаха.

Работата е писана на средновековен английски (т.нар. "Middle English", говорен основно след нормандското нашествие от 1066 година до края на 15 век) и оцелява в няколко варианта, които имат обща структура. Голяма част от знанието, описано в творбата, е базирано на документи и трудове от медицинското училище на Монпелие, а в текста на ръководството се казва, че източниците, нужни за написването му, са получени от краля на Франция в полза на сестра му – Изабела, кралицата на Англия.

Най-ранното запазено копие от творбата (датира от 15 век) се съхранява в Британската библиотека "Слоун".  Друга емблематична медицинска библиотека, която разполага с три копия (също от 15 век) от ръководството, е "The Wellcome Library".

Личността на кралицата ли стои зад творбата?

За съжаление няма категорични доказателства, потвърждаващи дали написването на ръководството е дело на самата Изабела, или тя е само поръчителка за написването й. Човекът, създал ръководството, е предал на читателите своеобразна "амалгама" от медицинска ерудиция, почерпена от няколко латински източници. След това, знанието било адаптирано и написано на средновековен английски, предназначен за хората, които не владеят Езика на медицината. Нещо повече – текстът със сигурност не издава никакви женски пристрастия, както би могло да се очаква от ръководство по диететика, написано в полза на доброто здраве. Може би кралицата не е желаела да разкрива личността си, демонстрирайки своите пристрастия (нека не забравяме, че тя е била известна и със свое друго прозвище – Изабела Вълчицата).

Към част 2 >>> тук

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://blog.wellcomelibrary.org/2017/01/queen-isabellas-regimen-of-health/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияЛюбопитноСпортЗдравни съветиХранене при...ЛеченияЛайфстайлНовиниБотаника