Начало История на медицината "Coloquios dos simples, e drogas he cousas medicinais da India" –медицинската творба на Гарсия де Орта от 1563 година

"Coloquios dos simples, e drogas he cousas medicinais da India" –медицинската творба на Гарсия де Орта от 1563 година

От 1563г. до 1563г.

"Coloquios dos simples, e drogas he cousas medicinais da India" –медицинската творба на Гарсия де Орта от 1563 година - изображение

През 1949-та в Лондон отворила врати прочутата библиотека "Wellcome Library" , където били поместени голям брой старинни книги, ръкописи, скици и фотографии на медицинска тематика, между които е и рядкото копие на една от най-ранните книги, отпечатани в Индия. "Colóquios dos simples" е забележителен пример за появата на печатните издания в Индия. Творбата съдържа описанията на над осемдесет индийски лечебни растения и други лекарствени вещества, много от които не били известни през 16-ти век в Европа. Нейният автор Гарсия де Орта бил доста колоритна и интересна личност.

"Colóquios dos simples, e drogas he cousas medicinais da India", била отпечатана за пръв път в Гоа на 10 април 1563 година от Жоао де Ендем. Написан на португалски, трудът бързо бил преведен на латински. Творбата е повлияла работата на известни медицински писатели като Кристобал Акоста (около 1515 - около 1592). Към този момент са оцелели по-малко от 30 копия на творбата.

Авторът на труда - Гарсия де Орта (1501/1502-1568) е роден в прозелитско семейство (прозелитите са били езичници, които са приели или преминали към юдейската религия) в Португалия. Той станал професор по медицина в лисабонския университет. Този тип преминали към юдейстовото хора (били наричани и Новите християни) били сред кастата на най-видните практикуващи лекари от 16-ти век в Португалия, а през Средновековието, евреите имали възможност да дадат своя значителен принос към развитието на медицината в Европа.

През 1534 година, когато враждебността към Новите християни станала по-силна, де Орта напуснал Португалия и достигнал до португалската колония в Гоа, намираща се на западния бряг на Индия. Там той създал своята успешна медицинска практика. Той отглеждал своя билкова градина, за да приготвя своите лекарства и да търгува с лечебните смеси, скъпоценни камъни.

"The Colóquios" е написана под формата на диалог между де Орта и неговият фиктивен събеседник д-р Руано, новопристигнал жител на колонията Гоа. От повествованието се вижда, че техните разговори отразяват желанието на де Орта да коригира древните медицински схващания на светилата в лечебното изкуство (Гален, Хипократ, Диоскорид). Върху немалка част от писанията на този автор са основани цели клонове от конвенционалната европейска медицина. Въпреки че до известна степен де Орта е зачитал утвърдените медицински традиции, авторът често подчертавал и важността от значението на практическия опит и наблюдението по време на терапията на пациентите. Трудът включвал и истории на лицата, които  са се излекували благодарение на уменията на португалския медик.

Творбата на де Орта вероятно е и сред най-ранните европейски източници, описващи азиатската холера, както и първата публикувана работа на португалския поет Луиш ди Камоеш.

Освен че е преподавала най-новите фармацевтични познания на Запада, „Colóquios dos simples” отразява и най-ранните етапи на печатарското изкуство в Индия, където първата печатница е създадена именно в Гоа (само няколко години по-рано - през 1556 година). Въпреки това, книгата съдържала множество печатни грешки и имала много вариации, разпространявани между малкото копия, които са оцелели.

Това предполага, че европейските печатарски стандарти все още не били наложени на места като Гоа. Изтънчените познания по индийска медицина, с които разполагал Гарсия де Орта бързо се превърнали в една от първите теми, интересни на печатните медии от средата на 16-ти век. Макар че печатарските технологии от 1563 година са били далеч от съвършенството, самият факт, че на места като Гоя е имало подобна техника свидетелства за съществуващия културен сблъсък между Европа и Азия и непреходната ценности на медицинското познание, разпространено от де Орта в Индия.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://blog.wellcomelibrary.org/2014/04/a-revealing-book-cultural-exchanges-in-16th-century-india/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Личности