Начало История на медицината 10-те най-зловещи заболявания на планетата – част 1

10-те най-зловещи заболявания на планетата – част 1

10-те най-зловещи заболявания на планетата – част 1 - изображение

Хора дървета, зомбита и върколаци… вероятно тези неща ви звучат като научна фантастика, но всъщност зад тези нарицателни за "чудовища" стоят много рядко срещани заболявания. Вижте кои са 10-те най-необичайни и дори зловещи медицински състояния, известни на науката.

Осифицираща фибродисплазия или синдромът на каменния човек

фибродисплазия

Осифициращата фибродисплазия е прогресивно генетично заболяване, което превръща меките тъкани в кости. Генът който се намира в костите, мускулите, сухожилията и ставните връзки, регулира растежа и развитието на тези тъкани и при нормални обстоятелства отговаря за превръщането на хрущялите в тъкани при развитието на децата. Мутацията на този ген може да доведе до неконтролируема осификация и да превърне мускулите в кости и срастването на ставите.

Това състояние се случва 1 на милион и за щастие съществуват лекарства, които до известна степен да контролират развитието му. Травмите стимулират заболяването, поради което оперативното премахване на засегнатите тъкани само кара тялото да произвежда още повече костна тъкан в засегната зона.

Синдромът на Котар или синдромът на ходещия мъртвец

Зомби

Синдромът на Котар е рядко психическо разстройство, при което човек искрено вярва, че някои от частите на тялото му липсват – като например мозъка – или, че е мъртъв. Засегнатите не ядат и не се къпят и често прекарват времето си по гробищата, тъй като желаят да се присъединят към другите от "вида си".

Заболяването се свързва с дисфункция на някои части на мозъка, които отговарят за разпознаването на емоциите и свързването им с лица, включително и със своето собствено. Това причинява пълна емоционална резистентност на засегнатите и премахва всякакво чувство за лична идентичност, щом погледнат телата си. За лечение на хората, страдащи от това заболяване, са създадени някои медикаменти, но често електроконвулсивната терапия се оказва по-ефикасна.

Студова уртикария или още студова алергия

Студова уртикария

Зимата вече наднича зад ъгъла в Северното полукълбо и хората, които страдат от студова алергия, трябва да се подготвят. Контактът със студен въздух или вода може да задейства остра хистаминова реакция, точно както при хората, алергични към фъстъци например. Това може да причини сърбеж, подуване и др. кожни проблеми. При по-тежки случаи може да се стигне до тежко подуване на гърлото и езика, което възпрепятства дишането и може да доведе до смърт.

Учените все още не са напълно сигурни какво причинява това състояние, въпреки че то е лесно лечимо с обикновени антихистаминови препарати, използвани например при алергии към животинска козина или полен.

Епидермодисплазия веруциформис, дисплазия Левандовски-Луц или още синдромът на човека дърво

Епидермодисплазия

Да, възможно е от кожата на човек да порасне дървесна кора – заболяването се нарича епидермодисплазия. Разбира се, кората не е точно кора. Тези израстъци всъщност са брадавици, които могат да се влошат при излагане на слънчева светлина. Въпреки че в началото на развитието им тези израстъци обикновено са доброкачествени, по-късно може да се окажат злокачествени.

Растежът на брадавиците се причинява от мутацията на гените EVER1/EVER2. Въпреки че функцията на тези гени не е все още добре изследвана, мутацията прави кожата силно предразположена към човешкия папилома вирус 5 и 8, които обикновено не причиняват никаква заболяване. Съществуват някои медикаменти за облекчаване на симптомите на болестта, но няма лек за състоянието.

Ксеродерма пигментоза или вампирски синдром

Ксеродерма пигментоза

Хората се нуждаят от витамин D, но прекаленото излагане на слънчевите UV-лъчи може сериозно да увреди кожата. Приблизително 1 на 1 милион хора страдат от заболяването ксеродерма пигментоза и са изключително чувствителни към UV-лъчите. Тези хора трябва да се пазят от слънчевата светлина, защото в противен случай получават тежки изгаряния и разкъсвания на кожата. Засегнатите много лесно развиват и рак на кожата.

Заболяването се причинява от рядка рецесивна мутация на ензимите, отговарящи за нуклеотидната ексцизия. Когато функционират нормално, тези ензими поправят уврежданията на ДНК, причинени от UV-лъчите. При хората с това състояние ензимите не работят правилно и уврежданията в ДНК-то започват да се натрупват. Въпреки че съществува лечение, най-добрият метод за превенция е пълното избягване на слънчевата светлина, подобно на вампир от приказките.

Към втора част > > >

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/10-strangest-known-medical-conditions/ 

снимки: reddit.com; mentalfloss.com; lucianoschiazza.it; dailymail.com; dermocarelimited.com; foxnews.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниПсихологияЛюбопитноИсторияНормативни актовеЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиДиетиОрганизацииИнтервютаПатологияСоциални грижиХранене при...Клинични пътекиСпециалистиЛеченияБотаникаЗаведенияАнкетиИзследвания